fbpx
Kanta-Häme

Liitos on kunnalle mahdollisuus

Vuoden lopussa eläkkeelle jäävä SDP:n Hämeen piirin toiminnanjohtaja Raimo Turunen odottaa paljon kuntauudistukselta. Hänen mukaansa se on ratkaisu tai ainakin väline paremmin toimiviin palveluihin melkein alalla kuin alalla.

Hämeenlinnan seudulla on hänen mukaansa käytännössä vain yksi järkevä vaihtoehto: yhdistää voimansa Hämeenlinnan, Hattulan ja Janakkalan kesken sekä sote-palveluissa kuin kunnallisestikin.

– Mitä järkeä on tuottaa muitakaan palveluja yksin, kun reilusti yli puolet kunnan rahoista kuluvat sosiaali- ja terveyspalveluihin? Toivon, että seudulla katsottaisiin nyt vähän pidemmälle ja alettaisiin todella ottaa askelia kuntarakenneuudistuksen puolesta, Turunen sanoo.

Viivyttely on turhaa

Hattulan kunnanhallitus päättää maanantaina kuntarakenneselvityksen tekemisestä Hämeenlinnan ja Janakkalan kanssa. Kunta on kuitenkin valmis aloittamaan varsinaiset neuvottelut vasta sitten, kun sote-rakennelaki on hyväksytty eduskunnassa eli noin vuoden kuluttua.

– Ensimmäiset askeleet pitää uskaltaa ottaa. Tarvitaan luottamuksen ilmapiiriä, Turunen sanoo.

Sinänsä hän ymmärtää Hattulan ja myös Janakkalan kuntien pelon siitä, että isompi tallaa pienemmän jalkoihinsa.

– Uskon, että tässä epäröinnissä on kyse aidosta identiteettikriisistä, eikä niinkään tulehtuneista henkilösuhteista. Toisaalta jos kaikki toimisivat näin, ei maailmassa tapahtuisi koskaan mitään.

Turunen kuitenkin muistuttaa, ettei viivyttely kannata, sillä jossain vaiheessa putki välttämättä umpeutuu.

– Eikä se ole välttämättä kunnalle kriisi, vaan mahdollisuus. Esimerkiksi Hämeenlinnan edellinen kuntaliitos sujui poliittisesti erittäin hyvin.

Keskussairaala valtiolle?

Jos Turunen saisi päättää, hän voisi viedä uudistuksen vielä pidemmälle – aina maakuntatasolle saakka.

– Ei Kanta-Häme kokonaisuudessaankaan olisi kovin iso kunta, vaikkakin maantieteellisesti vielä vähän vaikeasti rakennettavissa.

Erikoissairaanhoidon hän siirtäisi mieluiten valtion vastuulle tai ainakin pitäisi senkin mahdollisuuden edelleen keinovalikoimassa.

– Todennäköisesti valtio hoitaisi sen kaikkein tehokkaimmin. Se olisi tässä vaikeassa taloudellisessa tilanteessa myös vastaantulo kuntiin päin. Monet paineet helpottuisivat, kun kunnat voisivat panostaa perusterveydenhuoltoon.

Lisää aloituspaikkoja

Kunta- ja sote-uudistuksen lisäksi Turunen on huolissaan koulutuksen tulevaisuudesta. Hänen mukaansa Kanta-Hämeestä on karsittu aivan liian suurella kädellä toisen asteen aloituspaikkoja.

Toisaalta valtio odottaa, että nuorisotakuun myötä jokaiselle nuorelle taataan joko työ- tai koulutuspaikka.

– Nämä karsitut aloituspaikat vaikuttavat liian paljon ja liian nopeasti nuoriin ja myös koulujen henkilöstöön. Tämä oli ensimmäinen kerta Suomessa, kun valtio supisti koulutusta taloudellisen kriisin yhteydessä. Mielestäni tässä tilanteessa pitäisi ennemminkin tulla nuoria vastaan. (HäSa)

Menot