Kanta-Häme Hämeenlinna

Liitoskuntien viidakoituneet tontit kaipaisivat raivaussahaa

Monet Hämeenlinnan liitoskuntien omakotitalotontit ovat vesakoituneet ruokottomaan kuntoon.
Jasper Hymander antoi vesiletkulla viilennystä puutarhansa kasveille. Hänen ja Vesa Kaloisen taustalla on tontti, joka pitäisi siistiä myyntikuntoon. Kuva: Jussi Hietikko
Jasper Hymander antoi vesiletkulla viilennystä puutarhansa kasveille. Hänen ja Vesa Kaloisen taustalla on tontti, joka pitäisi siistiä myyntikuntoon. Kuva: Jussi Hietikko

Iso joukko Hämeenlinnan liitoskuntien valtuutettuja ottaa kantaa tonttitarjontaan.

Valtuutettujen mukaan kaupungin pitäisi päivittää tonttitarjonnan pitäjäkohtainen tilanne.

Heidän mukaansa pitäjissä myynnissä olevista tonteista osa on niin surkeita, etteivät ne kiinnosta ketään.

– Ajoin läpi Tuuloksen kaikki myytävänä olevat kaavatontit. Osa on hyviä tontteja, mutta muutama oli niin surkeassa kunnossa, ettei tonttia edes erottanut, kun alue kasvoi ranteenpaksuista leppää, valtuutettu Vesa Kaloinen kertoo.

Kaloinen on yksi tekstin allekirjoittaneista 15 valtuutetusta.

– Se, että myynnissä on hyviä tontteja, edistää pitäjissä asumista, turvaa kunnallisia palveluita ja torjuu palveluverkkoa uhkaavaa supistumiskierrettä, Kaloinen pohtii.

Allekirjoittaneet valtuutetut ovat sitä mieltä, että viimeisen kymmenen vuoden aikana yleismaailmalliset taloussuhdanteet ovat hiljentäneet tonttikauppaa ja jäljelle ovat jääneet juuri ne tontit, jotka eivät kelpaa kellekään.

Nämä tontit kuuluisi valtuutettujen mukaan poistaa myyntilistoilta kummittelemasta, sillä ne sekoittavat asiallisten tonttien markkinointia.

– Myyntilistojen päivityksen jälkeen tontit kuuluisi raivata myyntikuntoon, Kaloinen toteaa.

Allekirjoittaneet valtuutetut viittaavat kymmenen vuoden takaiseen kuntaliitossopimuksen kohtaan, jossa maaseutuasumisen ja maaseutuyrittämisen kehittäminen vastuutetaan kaupungin johtotasolle saakka.

– Mutta toki ymmärrämme sen, ettei siihen ole taloudellisia mahdollisuuksia, että joka paikkaan aletaan tehdä uutta kunnallistekniikkaa. Mutta päivitystä tilanne vaatisi.

Renkolainen valtuutettu Antti Leinikka kertoo, että hänen kotipitäjänsä tonttitilanne on tällä hetkellä varsin hyvä.

Vapaana olevat nelisenkymmentä tonttia ovat hänen mukaansa hyvätasoisia eikä kelvottomia ole kuin pari.

Mutta muissa liitoskunnissa tilanne ei ole näin hyvä.

– Kaupungin tulisi hankkia sellaista maata liitoskunnista lisää, joka menisi kaupaksi tonttia etsiville, Leinikka linjaa.

Leinikka arvioi, että ikävä tonttitilanne on kehittynyt vuosien aikana ja sen ensiaskeleet on otettu jo ennen kuntaliitosta.

– Monet näistä kelvottomista tonteista on kaavoitettu jo ennen kuntaliitosta. Ehkä joitain alueita on lähdetty kaavoittamaan väärällä tavalla, ja siinä ei ole sitten ostajia löytynyt.

Elokuussa valtuutetut aikovat viedä asian eteenpäin virkateitse, ensimmäisenä kaupunkirakennelautakunnalle.

– Kartoitamme kesän aikana pitäjien kokonaistilanteen. Mikäli tämä on kartoitus on valmis elokuuhun mennessä, saamme varsinaisen aloitteen eteenpäin. HäSa