Kanta-Häme

Liki puolet venäläisistä on kadonnut hotelleista

Lähes venäläisistä on kadonnut Suomen hotelleista tänä vuonna. Venäläisten hotelliyöpymiset ovat vähentyneet 45,5 prosenttia tammi-kesäkuussa.

Ulkomaalaisten yöpymiset vähenivät kaikkiaan 9 prosenttia. Kun suomalaisten yöpymiset hieman kasvoivat alkuvuonna, laskivat yöpymiset yhteensä vain 2,2 prosenttia.

Kanta-Hämeen majoitusliikkeissä alkuvuosi on sujunut paljon valtakunnallista heikommin. Ulkomaiset yöpymiset eivät pudonneet yhtä paljon kuin Suomessa keskimäärin, mutta maakunnasta vähenivät myös kotimaiset yöpyjät. Tammi-kesäkuussa yöpymisiä oli 6 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna.

Kanta-Hämeen heikosta tilanteesta kertovat myös Tilastokeskuksen luvut hotellien käyttöasteesta ja huoneiden keskihinnoista. Kahdeksan vuotta sitten, vuonna 2007, maakunnan hotellien keskihinta oli valtakunnan keskitasolla, noin 85 eurossa. Kuluvan vuonna kuukausien keskihinnat olivat 73–77 euroa. Koko maan keskihinta on kahdessa vuodessa noussut 90–95 euroon.

Maakunnan hotellien käyttöaste oli 42,9 prosenttia kesäkuussa. Valtakunnallinen käyttöaste oli 56,6 prosenttia.

Samaan aikaan kun venäläiset ovat jääneet pois Suomen hotelleista, eräiden muiden kansallisuuksien yöpymiset ovat kasvaneet. Aikavuoden aikana kiinalaisia yöpyi Suomessa 37,9 prosenttia enemmän kuin viime vuonna.

Kiinalaisten runsaat 70 000 yöpymistä ovat kuitenkin edelleen vain noin kuudesosa venäläisten yöpymisistä. Venäläiset ovat merkittävin ulkomaalaisten ryhmä. Heille kertyi tammi-kesäkuussa yhteensä 422 000 yöpymistä.

Saksalaiset ovat nousseet toiseksi suurimmaksi ulkomaalaisten ryhmäksi yli neljännesmiljoonalla yöpymisellä. Saksalaisten määrä hotelleissa saavuttaa jo venäläisiä. Ruotsalaisille kirjattiin alkuvuonna kaikissa majoitusliikkeissä 224 000 yöpymistä. HäSa

Päivän lehti

7.4.2020