Kanta-Häme

Lilja leikki lumella ja osui penkkaan

Ahveniston moottoriradalla on hälinää, mutta se ei johdu autoista.

Lilja Lehto, 6, tähtää elektroniseen tauluun. Ympäröivästä hälystä hän ei ole moksiskaan, keskittyminen on rautaa kuin ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräisellä – ainakin ilmeestä päätellen.

Ampumahiihtäjän alku ottaa löysät pois, pidättää hengitystä ja painaa liipaisinta. Osuma menee ”penkkaan” eli ohi taulusta, mutta se ei niin vakavaa ole. Kokemus on jännittävä.

– Tänä talvena olemme opetelleet vasta hiihtämään. Huippuhiihtäjien nimet ovat jo hallussa, Liljan isä Teppo Lehto hymyilee.

Suomen Hiihtoliiton ja Suomen Ampumahiihtoliiton Lasten Lumipäivät -kiertue saapui moottoriradalle torstaina. Päivällä tapahtuma-alue oli Hämeenlinnan alakoululaisten hallussa, ilta oli varattu lapsiperheiden yhteiselle ajalle.

Hämeenlinnassa tapahtuma tunnuslauseena on ”leiki lumella”.

– Se on ajatus, jota haluamme välittää. Lasten Lumipäivillä saa hyvän kuvan siitä, että lumella voi tehdä paljon erilaisia asioita. Kyse ole vain hikihiihdosta, Hämeenlinnan tapahtuman vastuuhenkilöt, Anne-Mari Keränen ja Hämeenlinnan Hiihtoseuran Laura Kaukokari iloitsevat.

Talviulkoliikunnan ei tarvitse olla kurjaa puurtamista, tapahtumassa ei laturaivosta tietoakaan. Mitä pienet edellä, sitä isot perässä eli tällä kertaa perheen pienimmät näyttivät esimerkkiä lumessa telmimisestä.

Kaukokarista oli ilo nähdä, kuinka paljon tapahtuma veti lapsiperheitä. Viime vuonna tapahtuma peruuntui kovan pakkasen vuoksi.

– Ehkä se madaltaa kynnystä suunnata liikkumaan moottoriradalle muutoinkin talvisin. Vaikka täällä treenaa usein kilpaurheilijoita, on ainakin 99 prosenttia ladulla sivakoivista kuntoilijoita, hän huomauttaa.

Moottoriradalla lunta riittää, sitä on tykitetty tänä talvena kolme kertaa monen 100-neliöisen omakotitalon verran. Sillä määrällä on pärjättävä kevääseen saakka, kun varastolunta ei ole.

– Monesti täällä pääsee hiihtämään vielä huhtikuun alkupäivinä, Keränen muistuttaa.

Hämeenlinnan Hiihtoseuran ja Ahveniston Ampumahiihtäjien järjestämässä tapahtumassa apuna ovat myös Ammattiopisto Tavastian lähihoitajaopiskelijat ja Lasten Liikunnan Tuki.

– Kahden päivän aikana alakoululaisia on ilmoittautunut lumiliikuntaan innostaville rasteille noin 400. Talkooväkeä on mukana ainakin 50.

Perjantaina on vielä luvassa alakoululaisten aamupäivän vuoro. Torstain tapaan he pääsevät lumileikkien makuun muun muassa hiihdon, suksicrossin ja minimäkihypyn parissa. HäSa

Päivän lehti

1.11.2020

Fingerpori

comic