Kanta-Häme

Lilja, ruusu tai jokin ihan muu

1. Kuin suoraan niityltä

Äitienpäiväostokset alkoivat jo alkuviikosta, ja viimeiset päivät ovat aina ne kiireisimmät. Kun asiakas tulee ja sanoo, ettei ymmärrä kukista mitään, vaaditaan asiantuntemusta. Silloin sitä pistää parastaan, että myy hyvän ja laadukkaan tavaran, joka osuu nappiin ja on vastaanottajallekin mieluinen.

Osa sanoo, että äiti tykkää perinteisestä ruukkuruususta. Osa on vienyt sen jo ja haluaisi tällä kertaa jotain muuta. Nykypäivänä halutaan paljon myös leikkokukkia maljakkoon. Ihmiset lukevat esimerkiksi blogeja ja saavat vaikutteita niistä.

Tämän hetken trendi on luonnollisen ja niityltä poimitun näköinen. Nyt halutaan harsokukkaa ja eucalyptusta maljakkoon sellaisenaan.

Morsiuskimpuissa on viime vuosina suosittu pyöreää ja pallomaista sidontaa, mutta veikataan, että vesiputousmaiset, valuvat kimput tulisivat taas. Leikkoruusut, gerberat, liljat ja neilikat ovat aina klassikkoja.

2. Myötäelämisen taito

Toukokuu on meille joulukuuhun verrattava suuri sesonki. On valmistujaisia, äitienpäivää ja lakkiaisia. Tämä on juhlakuukausi, johon mahtuu normaali elämä ristiäisistä hautajaisiin. Yksi päivä voi toiselle olla juhlapäivä ja toiselle surun päivä. Pitää osata elää hetkessä, lukea toista ja osata oikealla tavalla lähestyä. Tässä työssä tarvitaan myötäelämisen taitoa.

Kukat tuovat lohtua surevalle ja iloa juhlivalle. Ne tuovat hyvinvointia, jota emme aina hoksaa edes ajatella. Sellaisesta asunnosta, jossa ei ole kukan kukkaa, tulee mieleen, että eletäänkö ja asutaanko siellä ollenkaan.

Olen huomannut, kuinka kukat tuovat piristystä ja hyvää oloa itsellekin. Kun palaan kesäloman jälkeen takaisin, huomaan, millaista väriterapiaa täällä saa ja kuinka ihanaa on taas tulla töihin.

3. Viikon syklit

Yleensä sunnuntait menevät paikkoja siivotessa, ja maanantaiaamuisin otetaan kuormaa vastaan. Elämme viikon sykleissä. Tavaraa ostetaan kerrallaan sen verran, mitä viikossa myydään. Esimerkiksi leikkokukatkin pitää myydä 4–5 päivän sisällä, että ne ovat kuluttajalle kestäviä.

Tilaamme kukat Hollannista, josta kuorma tulee suoraan ovelle. Suomessa ei juuri enää viljellä leikkokukkaa. Vierailimme viime syksynä Hollannissa tutustumassa viljelijöihin. Eräs ruusunviljelijä kertoi, että osa sikäläisistä kasvattajista aikoo siirtää tuotannon Afrikkaan, koska se ei Hollannissa enää kannata.

Tuntuu, että ollaan hakoteillä, kun siirrytään vain kauemmas. Jos ruusu matkustaa yli viikon, onko se enää kuluttajaystävällistä? Tällä hetkellä kuitenkin kukat voi tuoda mahdollisimman läheltä.

Sarjassa kysytään eri ammattien edustajilta, mikä heidän työssään on ajankohtaista juuri nyt.

Päivän lehti

8.7.2020