Kanta-Häme

Lillukanvarret venyttävät yhtiökokouksia

Osakkaiden takertuminen epäolennaisiin asioihin venyttää isännöitsijöiden kokemusten mukaan täysin turhaan taloyhtiöiden yhtiökokouksia.

– Kun pitäisi puhua miljoonaluokan putkiremontista, ruvetaankin puhumaan siitä, että joku ei ole maksanut muutaman euron pesutupamaksua. Normaalin yhtiökokouksen pitäisi mennä läpi tunnissa, mutta jos se kestää 3–4 tuntia, jotain on mennyt pieleen, toteaa hämeenlinnalaisen Isännöinti Kuvaja ky:n luova johtaja, isännöitsijä Seppo Kuvaja.

– Ongelmana on se, että puhutaan asian vierestä. Roskien lajittelusta, autojen parkkeeraamisesta tai saunavuoroista voisi puhua erikseen järjestettävissä asukasilloissa, ei yhtiökokouksissa. Niissä päätetään hallinnollisista asioista ja peruskorjauksista, muistuttaa isännöitsijä Jukka Pohjola Hattulan Isännöintitoimistosta.

Pohjolan mukaan lähes jokaisessa yhtiökokouksessa lillukanvarsista kuitenkin keskustellaan.

Tehokkuutta lisättävä

Isännöintiliitto peräänkuuluttaa osakkaita valmistautumaan yhtiökokouksiin.

– Päätökset syntyvät tehokkaasti, kun isännöinti ja hallitus ovat valmistelleet kokousmateriaalin hyvin ja osakkaat ovat perehtyneet asiakirjoihin etukäteen, toteaa Isännöintiliiton lakiasiantuntija, OTM Marina Furuhjelm liiton tiedotteessa.

Osakkaat saavat kokouskutsun hyvissä ajoin kirjallisena.

– Kehottaisin heitä tutustumaan asioihin oikeasti sekä myös tulemaan kokouksiin. On kurjaa, jos kokouksissa ei käydä, mutta silti olisi sanottavaa, Jukka Pohjola harmittelee.

Huono esivalmistelu tai osakkaiden laiska ennakkovalmistautuminen voivat kostautua.

– Pahinta on, jos asukkaiden välille tulee riitaa ja skismaa. Jos hallitus tuo asian raakileena päätettäväksi, tulee äänestyksiä ja hallituksen esitys voi kaatua. Hallitus ottaa sen epäluottamuslauseena ja eroaa, minkä jälkeen voi olla vaikeaa koota uutta hallitusta, koska kukaan ei halua siihen, Seppo Kuvaja sanoo.

Monien isoin omaisuus

Jukka Pohjola korostaa, että yhtiökokouksissa on kyse isoista asioista.

– Ei sinne kannata tulla puolivaloilla vain kuuntelemaan, vaan oikeasti tekemään päätöksiä. Kyse on kuitenkin kodista, joka on monen perheen isoin omaisuus. (HäSa)

Mainos