fbpx
Kanta-Häme

Lindberg hoitajamitoituksesta: Järki voitti

Ikäihmisten palveluista vastaava tilaajajohtaja Jukka Lindberg Hämeenlinnan kaupungilta on tyytyväinen hallituksen sopuratkaisuun.

– Kyllä minä näen, että siinä järki voitti, Lindberg kommentoi ratkaisua tuoreeltaan torstai-iltapäivänä.

Peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardsonin (sd.) alun perin esittämä 0,7 hoitajan mitoitus olisi tarkoittanut Hämeenlinnassa 96 henkilötyövuoden ja 4,2 miljoonan euron lisäsatsausta ympärivuorokautiseen laitoshoivaan. Valtion osuus summasta olisi ollut vain noin miljoona euroa, loput olisi jäänyt kunnan harteille.

– Meillä olisi noussut kunnallisvero välittömästi 0,3 prosenttiyksiköllä, Lindberg laskeskelee.

Hänen mukaansa 0,7 hoitajan mitoitus olisi betonoinut vanhuspalvelujen kehittämisen vain yhteen osaan järjestelmää.

– Lähetimme ministerille vielä loppumetreillä aika huolestuneen kannanoton asiasta, Lindberg sanoo.

Hämeenlinnassa …mitoitus kohdallaan

Nyt aikaansaatu kompromissi ei aiheuta Hämeenlinnassa toimenpiteitä, sillä kaikissa täkäläisissä vanhainkodeissa ja tehostetun palveluasumisen yksiköissä työskentelee jo nyt vähintään 0,5 hoitajaa vanhusta kohden.

Lindbergin mukaan useimmissa yksiköissä hoitajamitoitus on yli hallituksen minimivaatimuksen.

– Meillä on ihan muutama tehostettua palveluasumista tarjoava talo, jossa mitoitus on 0,5. Pääsääntöisesti mitoitus on dementiahoivassa ja vanhainkodeissa 0,6 ja vaativassa dementiahoivassa 0,7, Lindberg sanoo.

Vaikka mitoitukset Hämeenlinnassa ovatkin nykyisten laatusuositusten mukaiset, parantamisen varaakin toki on. Lindberg haluaisi kehittää järjestelmää nykyistä joustavammaksi tilanteissa, joissa jonkin yksikön asiakkaiden hoidon tarve äkillisesti nousee.

– Millä tavoin pystyisimme joustavasti vastaamaan tilapäisiin huippuihin, jolloin yksikössä tarvitaan enemmän hoitajia? Meillä pitäisi olla hyviä järjestelmiä saada tilapäisesti erityistilanteisiin lisää käsiä, tilaajajohtaja pohtii.

Kaupunki satsaa …kotihoitoon

Hallitus lupaa kunnille ensi vuonna kymmenen miljoonaa euroa lisää rahaa vanhuspalveluihin.

Erityisen tyytyväinen Lindberg on siihen, ettei valtio sido kuntien käsiä määräämällä, mihin lisärahoitus on vanhuspalvelujen sisällä käytettävä.

– Mikäli olen ymmärtänyt asian oikein, lisärahat voi vapaammin suunnata sellaisiin asioihin, jotka meillä paikallisesti ovat pahiten rempallaan ja kehittämisen kohteina. Meillä on siis vapaus kehittää juuri niitä asioita, jotka meillä Hämeenlinnassa eivät toimi, Lindberg sanoo.

Hämeenlinnassa on haluttu siirtää painopistettä ympärivuorokautisesta hoivasta kotiin annettaviin palveluihin. Hän ottaakin ilolla vastaan hallituksen linjauksen laatia laatusuosituksia myös kotihoitoon.

– Resurssia sidotaan hoitoisuuteen eli meille tulee isompi vaade mitata ihmisten tarvitsemaa hoitoisuutta. Sekin on sellaista kehitystä, jota me olemme jo tehneet monta vuotta, LIndberg sanoo. (HäSa)

Menot