Kanta-Häme

Linja-autoaseman suojelu tyrmättiin taas Riihimäellä

Kaupunginjohtaja Seppo Keskiruokanen käyttää otto-oikeutta ja vie Riihimäen linja-autoaseman asemakaavaluonnoksen kaupunginhallituksen käsittelyyn. Tarkoitus on lopettaa vuosikausia jatkunut rakennuksen suojelusta syntynyt kiista ja valituskierre.

– Tälle asialle on nyt laitettava piste. Asemakaavamuutokseen palautetaan ilman muuta suojelumerkintä. Torin asemakaava on tärkeätä saada lainvoimaiseksi, tontit myytyä ja alue rakentumaan, Keskiruokanen toteaa.

Tekninen lautakunta päätti maanantain kokouksessaan poistaa asemakaavamuutoksesta suojelumerkinnän ja palautti kaavaesityksen uudelleen valmisteltavaksi. Lautakunnan mielestä kaupungilla ei ole tarvetta rakennukselle eikä taloudellisia mahdollisuuksia rakennuksen korjaamiseen.

Lautakunnan päätös merkitsee, ettei kaupunki pääse vieläkään myymään YIT:lle tontteja. Kaupunki ja YIT sopivat jo vuonna 2006 vanhan linja-autoaseman alueen kaavoituksesta asuinkerrostalojen rakentamiseen. Kaavaluonnos ei edellyttänyt linja-autoaseman purkamista.

Kulttuuriarvoista lisäselvityksiä

Kun kaupunginhallitus käyttää otto-oikeutta ja jos se palauttaa suojelumerkinnän, asemakaavamuutos etenee kaupunginvaltuuston ratkaistavaksi. Valtuuston päätöksestä voi valittaa hallinto-oikeuteen.

Lautakunta haluaa lisäselvityksiä rakennuksen suojeluarvoista. Tähän mennessä laadittu kulttuurihistoriallinen selvitys ei riittänyt lautakunnalle. Rakennuksesta on laadittu myös käyttöselvitys ja vuonna 2006 kaksi kuntoarviota kunnostuslaskelmineen.

Lautakunnassa palautusta esittänyt Mirja Lammi (kesk.) toteaa teknisen lautakunnan olevan lähes yksimielisesti rakennuksen suojelua vastaan. Maanantaina vain demarien Kirsti Leskenmaa äänesti suojelun puolesta.

– Museovirastokaan ei nähnyt alkuun rakennuksen suojeluarvoja ja haluamme nyt asiaa selvitettävän, Mirja Lammi toteaa. Lammi ei kuitenkaan lähde valittamaan, jos asemakaavamuutos suojelumerkintöineen hyväksytään kaupunginvaltuustossa.

– Kunnioitan demokraattista päätöstä, hän toteaa. (HäSa)

Menot