fbpx
Kanta-Häme

Linja-autojen uudet liput myyntiin elokuussa

Uuden joukkoliikenteen lippujärjestelmän, eli Waltin, kertalippujen myynti alkaa Hämeenlinnan seudulla 11. elokuuta.

Samana päivänä koulut alkavat ja peruskoululaiset saavat koulumatkalippunsa. Voimaan astuu myös lastenlippujen ikärajan nousu 4–11-vuotiasta 7–16-vuotiaisiin. Maksutta matkustavien ikäraja nousee neljästä kuuteen vuoteen.

Maanantaina alkoi toisen asteen opiskelijoiden Kelan tukemien kausilippujen myynti.

Hämeenlinnan seudun joukkoliikennekoordinaattorin Maarit Kaartokallion mukaan koulumatkatukilippujen myynti aloitettiin jo nyt, koska opiskelijat tarvitsevat niitä heti koulujen alkaessa.

Opiskelija voi ostaa lipun oppilaitoksen todistusta vastaan Kastellista, jossa on Waltin asiakaspalvelupiste. Se on ainoa fyysinen lippujen myyntipiste, koska lippuja ja kortteja voi ostaa myös verkosta.

Linja-autoista saa ostettua kertalippuja ja matkakorttien lisälatausta.

Sarja- ja kausiliput tulevat myyntiin syyskuun aikana. Samalla ikäihmisten alennukset astuvat voimaan. Kaartokallion mukaan liput pyritään laittamaan kuitenkin myyntiin mahdollisimman pian syyskuun alussa, jos kaikki menee hyvin.

Lipun voi huoletta ostaa etukäteen, koska kortti aktivoituu vasta ensimmäisestä leimauskerrasta. Kaartokallion mukaan tämä varmistaa sen, että jäljellä olevat kaupunki- ja seutumatkat voi käyttää loppuun, vaikka uuden Waltti-matkakortin ostaisi valmiiksi. Seutu- ja kaupunkilippujen myynti loppuu, kun arvo- ja kausilippujen myynti alkaa.

Kastellissa on varauduttu lipunostajien ruuhkaan syyskuussa. Palvelupisteellä on Waltin asiakaspalvelupisteen lisäksi toinen tietokone korttien tekemiseen.

– Toivomme ihmisiltä kärsivällisyyttä ruuhkassa, kun arvo- ja kausiliput tulevat myyntiin. Esimerkiksi esitietolomakkeen voi tulostaa ja täyttää etukäteen, mikä voi nopeuttaa jonoja, Kaartokallio sanoo.

Kaartokallion mukaan uudistuksesta on saatu positiivista palautetta siitä, että lastenlipun ikäraja nousee ja vaihto-oikeus on maksuton. Myös sitä on odotettu, että kausilippuja saavat muutkin kuin seudun asukkaat, toisin kuin nykyisessä seutulipussa.

Kortin latauksesta ei ainakaan alkuvaiheessa peritä maksua. Matkakortti maksaa 5 euroa, johon saa kaupanpäälle korttikuoren.

Korkeakouluopiskelijat eivät saa alennusta Waltti-lipuista. Kaartokallion mukaan muun muassa lastenlipun ikärajan nostosta ja maksuttomasta vaihto-oikeudesta tulee kunnille kustannuksia, joten muita alennuksia mietitään myöhemmin.

Seudun kaikki kunnat ovat hyväksyneet uudet lippuhinnat. Yhden vyöhykkeen sisällä aikuisen kertalippu maksaa 3,40 euroa. AB- tai BC-vyöhykkeiden kertalippu maksaa 5 euroa, ja kolmen vyöhykkeen kertalippu 6,80 euroa.

Palvelulinjojen kertaliput maksavat myös jatkossa 2,50 euroa.

Arvo- ja kausilipuilla yksittäinen matka tulee halvemmaksi kuin kertalipulla. Esimerkiksi aikuisten matka on arvokortilla 30 prosenttia halvempi kuin kertalipulla. Lastenlipuissa sekä arvo- että kertaliput ovat 50 prosenttia halvempia kuin aikuisten kertaliput.

Kausilippu on sitä halvempi mitä pidempään se on voimassa. Sen voi ostaa joko 30, 90 tai 180 päiväksi. HÄSA

 

Menot