fbpx
Kanta-Häme

Linna Golf suunnittelee miljoonakauppaa Hämeenlinnan kanssa – Suunnitelmissa asuntoja golfkentän yhteyteen

Hämeenlinnan kaupunginhallitus käsittelee kauppaa maanantaina.
Linna Golf oy haluaa ostaa Hämeenlinnalta noin 92 hehtaarin maa-alueen. Kuva: Teemu Lindroos

Linna Golf oy haluaa ostaa Hämeenlinnan kaupungilta golfkentän maa-alueen. Alueen pinta-ala on noin 92 hehtaaria.

Linna Golf esittää kaupungin kanssa käytyjen neuvottelujen perusteella, että kaupunki myisi alueen yhtiölle 1 050 000 euron kauppahinnalla. Hinta perustuu riippumattomien asiantuntijoiden tekemään arvonmääritykseen. Linna Golfin suurimmat omistajat ovat maan oston kannalla.

Hämeenlinnan kaupunginhallitus käsittelee kauppaa maanantaisessa kokouksessaan.

Suunnitelmissa jopa 50 asuntoa

Linna Golfin hallituksen puheenjohtaja Hannu Mäntyharju kertoo, että nykyinen golfkenttäalue säilyisi muuttumattomana. Golfkenttäalueen keskellä on 9,7 hehtaarin kokoinen osayleiskaavassa asuinalueeksi merkitty alue. Aluetta ei ole asemakaavoitettu.

– Tarkoituksena olisi kaavoituksen toteutuessa rakentaa alueelle yhteistyökumppanin kanssa asuntoja, jotka soveltuisivat loma-asumisen lisäksi myös vakituiseen asumiseen.

Suunnitelman mukaan alueelle valmistuisi 40–50 uutta asuntoa, joihin investoitaisiin 10–15 miljoonaa euroa. Arvion mukaan alueen infran ja huoneistojen rakentamisen työllisyysvaikutus olisi viiden vuoden aikana 120–180 henkilötyövuotta.

Linna Golf on tähän mennessä käyttänyt noin 15 miljoonaa euroa alueella olevan golfkentän rakentamiseen ja hoitoon.

Omalla maalla parempi kuin vuokramaalla

Linna Golfilla on alueesta tällä hetkellä Hämeenlinnan kaupungin kanssa tehty maanvuokrasopimus. Sopimus on voimassa vuoden 2052 loppuun.

– Sekä kaavasuunnittelun että kokonaisuuden osalta pitkällä jänteellä omalla maalla olisi parempi olla kuin vuokramaalla, Mäntyharju toteaa.

Suunnitellussa kaupassa kauppahinnan vuotuinen lyhennys ja maksamattomalle kauppahinnalle maksettava korko olisivat suurempia kuin alueen nykyinen maanvuokra. Kauppa tuottaisi Hämeenlinnan kaupungille nykyistä maanvuokrasopimusta suuremman kassavirran, kerrotaan kaupunginhallituksen esityksessä. Kaupungin edut kaupassa on turvattu sopimusrakenteella.

Tarkoitus on, että maankäyttösopimus tehdään kaupunginvaltuuston hyväksymien normaalien periaatteiden mukaan. Kaavoituksen yhteydessä kaupunki saa hyödyn kaavoituskorvauksena.

Mäntyharjun mukaan kauppa rahoitettaisiin Linna Golfin omalla liiketoiminnalla ilman uutta lainaa tai lisävastiketta. Yhtiöllä on alueen rakentamiseen liittyviä lainoja, jotka se saattaa maksetuksi lähivuosina. Kaavoitettavalle alueelle rakentamiseen liittyvä rahoitus riippuu kaavan koosta ja rakentamisesta.

– Linna Golf ei tule olemaan asuntojen rakentaja, vaan kokonaisuuteen hankitaan yhteistyökumppani.

HäSa

Menot