Kanta-Häme

Linna jazz 2015 on yhtä juhlaa

Ensi kesänä Linna jazzissa juhlitaan yhteensä 315 vuotta. Tärkein juhlakalu on luonnollisesti tapahtuma itse, joka järjestetään nyt 25. kertaa.

– Tässä on tuplajuhlat, sillä järjestävä taho eli Hämeenlinnan soitannollinen kerho täyttää 70 vuotta, kertoo Linna jazzin markkinointipäällikkö Kari Viitamäki.

Soitannollinen kerho on tiettävästi vanhin, edelleen toimiva rytmimusiikinyhdistys Suomessa, mahdollisesti jopa Euroopassa. Kelloliike Laineen omistaja Erkki laine oli jäsennumero yksi ja Karin isä Kalevi Viitamäki numero kaksi.

– Kaverit perustivat yhdistyksen heti, kun tulivat sodasta vuonna 1945.

Linna jazzin taiteellinen johtaja Timo Lehto löytää lisää juhlittavia vuosia. Säveltäjä-rumpali-yhtyeenjohtaja Edward Vesalan (1945–1999) syntymästä tuli helmikuussa kuluneeksi 70 vuotta, minkä kunniaksi Jorma Tapio & Kaski soittavat tribuuttikonsertin Suomen nykyjazzin suurelle miehelle.

Eikä siinäkään vielä kaikki. Koska festivaali on hämeenlinnalainen, eivät jazzmiehet halua jättää huomioimatta Jean Sibeliuksen 150-vuotisjuhlavuotta. Pianovirtuoosi Janne Maarala soittaa Sibeliuksen musiikista improvisaatioita tämän syntymäkodissa.

– Sitä haluan itsekin ehtiä kuuntelemaan, sanoo Lehto.

Perimätiedon mukaan Sibeliusta kiinnosti erityisesti Duke Ellingtonin ja Stan Kentonin big band -jazz, jonka soinnutuksia hän piti jännittävinä verrattuna klassiseen musiikkiin.

Kun Louis Armstrong esiintyi vuonna 1949 ensimmäistä kertaa Suomessa, sai hän kutsun Ainolaan, jonka isännän musiikkia ihaili. Tuliaisiksi Armstrong vei kuubalaisia sikareita.

– Minut yllätti tieto, että Sibelius oli näin monipuolinen musiikin ystävä ja ymmärtäjä, myöntää Viitamäki.

Linna jazzin ensi kesän budjetti on 85 000 euroa. Kuten kaikki muukin kulttuuritoiminta, sai myös Hämeenlinnan soitannollinen kerho tuta kaupungin avustusleikkauksista. Tukea tapahtuma sai 12 000 euroa, mikä on kaksituhatta euroa viime vuotta vähemmän.

Käytännössä tämä näkyy siten, että juhlakesänä ei järjestetä lasten jazzia Graniittilinnassa eikä torstain torin lavan konserttia.

– Taantuma painaa, ja valitettavasti kulttuurintuottajat ovat silloin aikamoisia kärsijöitä. Mutta onneksi vuosien varrella on syntynyt hyvä verkosta, jota pystyy hyödyntämään, sanoo Viitamäki.

Esiintyjien löytäminen ei kaksikon mukaan ole koskaan ollut ongelma hyvin järjestelynsä hoitaneen tapahtuman tekijöille. Tänä vuonna soittajia tulee Suomen lisäksi Yhdysvalloista, Britanniasta, Hollannista ja Beninistä.

– Jonkinlaiseksi teemaksi näyttävät muodostuvan laulajat. Heitä on 12, enemmän kuin koskaan aikaisemmin, sanoo Lehto.

Hän on aloittanut kesän suunnittelun jo viime elokuussa, jolloin esimerkiksi Rantakasinon ravintoloitsija oli toinen kuin tällä hetkellä. Uusi esiintymispaikka keskustassa on The King’s Pub, joka saattaa levittäytyä Linna jazzin ajaksi jonkin verran myös Keskustalon ulkopuolelle.

– Kaupungin ravintolamaailma elää koko ajan, huokaa Lehto.

Mutta onneksi on myös asioita, jotka eivät muutu. Ilmaiskonsertteja on edelleen neljä, mukaan lukien Linnanpuiston pääkonsertti. Viime vuonna poliisi kielsi ensimmäistä kertaa piknikjuomien tuomisen päätöskonserttiin, mutta pyörsi päätöksensä havahduttuaan valvontatehtävän mahdottomuuteen.

– Tänä vuonna ei ole ainakaan vielä tullut mitään kieltoon viittaavaa ilmaisua virkavallalta, kertoo Viitamäki. HÄSA

Huom. jazzristeilijät!Linna jazz to 9.– 12. heinäkuuta. Liput Blues & etno- (10.7.) sekä Roots-risteilyille (11.7.) tulevat myyntiin 15. toukokuuta. Liput: Lippupiste.

Mainos