fbpx
Kanta-Häme

Linna peilikuvana oli lipsahdus

Tammikuussa julkaistava Vanhat linnat -postimerkkivihko on aiheuttanut ihmetystä jo ennen julkaisuaan. Hämeen Sanomien Hämeenlinnan kirje kertoi sunnuntaina Hämeen linnan esiintyvän peilikuvana suomalaisia linnoja kuvaavassa postimerkkivihossa.

Itella Postin mukaan kyseessä on puhdas lipsahdus.

Vanhat linnat -postimerkkivihkossa linnat on kuvattu graafikko Erik Bruunin piirroksina.

– Taiteilija sai Hämeen linnasta taustamateriaaliksi valokuvasta otetun suurennoksen Museoviraston kuva-arkistosta. Kuvausvaiheessa ei ole valitettavasti huomattu, että dian originaali oli ollut väärinpäin, Itellan tiedotteessa selvitetään.

Ylen Radio Häme kertoi keskiviikkona, että Museoviraston valokuvaamo kiistää virheen syntyneen heillä. Ylen verkkosivujen mukaan kuva oli jo kääntynyt Museovirastolle toimitetussa aineistossa.

Virhe ei vähennä visuaalista arvoa

Postimerkkikeräilijöille huutokauppoja järjestävän Suomen Filateliapalvelun toimitusjohtajan Tatu Untisen mielestä sattumus ei vähennä merkin visuaalista arvoa. Harvinaisuutta merkistä ei kuitenkaan tule, koska kaikki merkit ovat samanlaisia.

– Tämä erikoisuus on keräilijälle hauska yksityiskohta. Merkki on taideteos pienoiskoossa, ja on katsojan silmässä, miten kuva miellyttää. Koska kaikki Hämeen linna -merkit ovat samanlaisia, ei tästä kuitenkaan tule samanlaista haluttua harvinaisuutta keräilijöiden keskuudessa kuin esimerkiksi vuonna 1930 Suomessa julkaistusta Zeppeliini-merkistä, jossa pieneen erään merkkejä oli painettu väärä vuosiluku, Untinen kertoo.

Hämeen linnasta on julkaistu postimerkkejä aiemminkin..

Itella Postin tuotepäällikkö Tommi Kantola on pahoillaan merkin kohdalle sattuneesta tapauksesta. Merkit itsenäisinä taideteoksina ovat hänen mielestään erittäin onnistuneita. (HäSa-STT)

Menot