Kanta-Häme

Linnajazzeilla ei tänä vuonna tarvita kiikareita

Linnajazzin kesän kattauksessa on vahva paikallinen väri. Taiteellinen johtaja Timo Lehto on tällä kertaa halunnut antaa tilaisuuden esiintyjille, jotka ovat jo jonkin aikaa jonottaneet keikkaa Hämeenlinnan omalle jazzfestivaalille.

Mukana ovat muun muassa Cotton Steel Band laulajanaan Riikka Raski, Bob Dylania soittava Mika Wathen, Parangon veljesten ja Elina Arlinin yhtye Local Voices sekä country-henkisen levyn hiljattain julkaissut Pekka Tiilikainen. Lisäksi paikallista väriä tuovat Hämeenlinna Big Band ja The Hämpton Jazz Band.

Festivaalin perinteisesti päättävä Linnanpuiston pääkonsertti puolestaan on soul-painotteinen.

– Soul uppoaa piknikyleisöön. Se saa jalan vipattamaan, perustelee Linnajazzin markkinointipäällikkö Kari Viitamäki.

Ulkomaiseksi pääesiintyjäksi on palkattu brittiläis-hollantilainen Xantone Backq Band, jota Lehto luonnehtii Stevie Wonderin ja Herbie Hancockin välimuodoksi.

Laulavan pianistin Xantoné Blacqin taustalla soittaa hollantilainen yhtye. Blacqin meriittilistaan voidaan lukea muun muassa esiintymiset Amy Winehousen kanssa.

Linnanpuiston lavalle kipuaa myös Sami Saari & Sonics vahvistettuna vahvaäänisellä Laura Voutilaisella sekä kaupungin oma ryhmä Local Voices.

Jättiscreeni …puistokonserttiin

Linnajazz noudattelee muodoltaan pitkälti vanhaa, hyväksi havaittua kaavaa.

Festivaali alkaa torin lavalta torstaina 10. heinäkuuta ja päättyy sunnuntaina 13.7. pääkonserttiin ja Rantakasinon iltaan. Näihin raameihin mahtuu muun muassa noin sata esiintyjää, viisi ilmaiskonserttia sekä kolme musiikkipitoista risteilyä Vanajavedellä.

Useampana vuonna risteilyt ovat olleet jo hyvissä ajoin loppuunmyytyjä ja samaa järjestäjät toivovat myös tänä vuonna. Uudelle risteilyalukselle Silver skylle mahtuu noin 200 hengen yleisö.

Myös lauantai-illan keskiyön konsertti Hämeenlinnan kirkossa on saanut liikkeelle 400–500 ihmistä, mitä Viitamäki pitää hyvänä saavutuksena. Tänä vuonna kirkossa esiintyy Olli Ahvenlahti Ensemble solisteinaan Aili Ikonen ja Mikael Konttinen. Kokoonpano tunnelmoi Ella Fizgeraldin jalanjäljillä.

– Kesän uutuus on Linnanpuiston jättiscreeni, joka auttaa taaempaakin näkemään esiintyjät, Timo Lehto kertoo.

Järjestäjät arvelevat, ettei esiintymislavan Vanajaveden puoleiselle sivulle pystytettävä iso valkokangas välttämättä tuo ilmaiskonserttiin lisää yleisöä, mutta se palvelee kävijöitä entistä paremmin.

Puistopiknikille saa edelleen ottaa mukaan myös omat eväät juomia myöten. Linnanpuistossa tästä ei koskaan ole ollut häiriötä.

Festari pysyy Linnanpuistossa

Linnajazz viettää vuoden kuluttua 25-vuotisjuhliaan ja samalla taustayhdistyksensä Hämeenlinnan Soitannollisen Kerhon 70-vuotisjuhlavuotta. Juhlavuodeksi Timo Lehto kaavailee tämänvuotista kansainvälisempää esiintyjäkaartia.
 
Juuriltaan Linnanpuistosta jazzfestivaali sen sijaan ei suunnittele siirtyvänsä, vaikka Kantolan tapahtumapuiston pitäisikin vuoden kuluttua jo olla käytettävissä.
 
– Meidän mielestämme on parempi, että on ahdasta ja hyvä tunnelma, kuin iso hehtaarialue ja parituhatta ihmistä, vertailee Kari Viitamäki.
 
Hänen mukaansa isolle tapahtuma-alueelle pitäisi Pori Jazzin tyyliin hankkia vetonaulaksi kansainvälisiä poptähtiä, eikä tänä vuonna noin 87 000 euron budjetilla pyörivällä tapahtumalla ole sellaiseen rahkeita.
 
– Me olemme ihan oikeasti jazzfestari, Timo Lehto ja Kari Viitamäki muistuttavat. (HäSa)

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic