Kanta-Häme

Linnan juhlat eivät mahdu Hämeen linnaan

Kaupungit ovat ryhtyneet kilvan tarjoutumaan seuraavien Linnan juhlien pitopaikaksi. Hämeenlinna kuitenkin lämpenee asialle hitaasti.

Presidentinlinna joka tapauksessa menee remonttiin, ja ensi vuoden itsenäisyyspäivän vastaanotolle etsitään jo korvaavaa juhlapaikkaa.

Ensimmäisenä asia nostettiin esille Turussa. Siellähän on ihka oikea linna, jossa juhlat turkulaisten mukaan voisi pitää.

Seuraavaksi tarjoutui Jyväskylä, jonka kaupunginjohtaja Markku Andersson ehdotti, että juhlat voisivat kiertää remontin ajan eri kaupungeissa.

Hän perustelee Jyväskylän erinomaisuutta sillä, että se on keskellä Suomea ja sillä on historiallista merkitystä suomalaisen koulutuksen kehtona.

Keskimäärin keskellä

Samoilla perusteilla Hämeenlinna on ilman muuta potentiaalinen juhlapaikka monestakin syystä.

Suomen väestöllinen keskipiste eli Weberin piste on Hämeenlinnassa, vanhan Hauhon alueella. Se on siis piste, johon jokaisella suomalaisella on keskimäärin lyhin matka.

Hämeenlinna on vanha historiallinen kaupunki ja täällä on linna, joka tosin on liian pieni näin suuriin yleisötapahtumiin.

Lisäbonuksena Hämeenlinnassa olisi helppo järjestää samoin tein myös itsenäisyyspäivän sotilasparaati.

Pelastuspäällikkö Maria Murtola Kanta-Hämeen pelastuslaitokselta arvioi näppituntumalta, että Verkatehdas saattaa Hämeenlinnassa olla ainoa tila, johon voisi edes lähelle 1 800 henkeä kutsua. Tosin hän unohti Aulangon.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Iisakki Kiemunki (sd.) ei innostu kommentoimaan koko juhla-asiaa. Siitä ei ole kuulemma keskusteltu.

Verkatehdas siinä ja siinä

Sen sijaan Verkatehtaan toimitusjohtaja Jouko Astor innostuu asiasta.

– Kyllä se tiukkaa tekisi meillekin. Pitäisi tutkia joka soppi, jotta yli 1 800 vierasta saataisiin mahtumaan, mutta tämä on kyllä innostava ajatus.

Astor muistelee, että suurimmassa Verkatehtaan sisätiloissa pidetyssä yleisötilaisuudessa oli noin 1 600 vierasta.

– Enemmänkin meillä on ollut, mutta kesäaikaan, kun tiloja on voitu laajentaa teltoilla. Joulukuun alussa se voi olla vähän hankalaa.

Hän arvioi, että toinen kyseeseen tuleva tila voisi olla Aulangon hotelli.

– Sen sijaan linnassa tulee ahdasta jo 600 hengen cocktailtilaisuudessa.

Verkatehtaan väki on valmis tarttumaan tilaisuuteen, jos kaupungin herrat ryhtyvät sitä ajamaan.

Jatkotkin onnistuvat

Myös Restelin aluejohtaja Kari Viitamäki on hyvin innostunut ajatuksesta saada toimia lähes kaikkien suomalaisten seuraaman tilaisuuden näyttämönä.

– Meillä on Aulangolla näyttöäkin siitä, että pystymme tuommoisen tilaisuuden järjestämään, sillä vielä 2000-luvun alussa maaherran Tuula Linnainmaa järjesti uudenvuoden vastaanoton aina Aulangolla. Siellä oli parhaimmillaan 1900 vierasta.

Viitamäen mielestä itsenäisyyspäivän vastaanotto olisi hieno tilaisuus Hämeenlinnalle saada näkyvyyttä.

Hän muistuttaa, että Aulangolla voisi samoin tein järjestää myös jatkot.

– Yökerhosta löytyy kyllä jatkopaikka noin 400 juhlijalle. (HäSa)

Päivän lehti

23.9.2020

Fingerpori

comic