Kanta-Häme

Linnan juhliin Kiinan-silkissä

Viitisen vuotta Seija Puusaaren kaapissa ”vaatteeksi muokkautumista” odottanut aviopuolison Kiinan-työmatkalta tuoma tuliainen, silkkikangas, päätyy nyt parhaassa tapauksessa miljoonien suomalaisten ihasteltavaksi.

Hämeen ammattikorkeakoulun rehtori, Janakkalassa asuva Pertti Puusaari vaimoineen sai 7. marraskuuta kutsun presidenttiparilta saapua tämänvuotisiin Linnan juhliin. Seija Puusaarella välähti teettää juhlapuku kyseisestä kankaasta ja hyödyntää tekemisessä Hamkin opiskelijoiden ammattitaitoa.

– Ajattelin, että jos kerran Hamkin rehtori saa kutsun, on etuoikeus käyttää oman oppilaitoksen opiskelijoita.

Niinpä juhlapuvun on suunnitellut ja valmistanut muotoilun opiskelija, 22-vuotias Annukka Mäntynen. Kengät ja iltalaukku puolestaan ovat Hamkista viime keväänä valmistuneen jalkinemuotoilijan, Sanna Niskasen, 28, käsialaa. Niskanen teki työt oman Cobblerina-tuotemerkkinsä yrittäjänä.

Oma käsityö puvun koristeena

Molemmat nuoret naiset ovat otettuja kunniasta.

– Onhan tämä tosi hienoa! Vielä asia ei pysty ihan täysin ymmärtämään, mutta ehkä sitten, kun näkee puvun telkkarista, Mäntynen miettii.

– Ensisokin jälkeen otin haasteen vastaan. Suomen mittapuussa tämä on todella huikeaa, sanoo Niskanen, jota Hamkin jalkinetyön opettaja houkutteli pestiin.

Koko puvun punaisena lankana on kulkenut Seija Puusaaren itse neuloma käsityö – noin kymmenen vuotta sitten valmistunut villahuivi.

– Neulon, virkkaan, huovutan ja ompelenkin itse. Siksi halusin, että vaatteessa pitää olla myös jotain omatekemää, Puusaari kertoo.

Ensimmäinen luonnos heti paras

Annukka Mäntynen otti huivin uuteen käsittelyyn ja muokkasi siitä pukuun ikään kuin koruksi toispuoleisen kauluksen, joka ulottuu aina vasemmalle olkapäälle asti.

Itse puku on yksinkertaisen tyylikäs antaen kankaan puhua puolestaan.

– Olen äärettömän tyytyväinen! Luonnoksia oli parikymmentä, mutta puku syntyi ensimmäisen version pohjalta, Puusaari iloitsee.

Mäntynen kertoo tehneensä pukua opiskelujen ohella yhteensä kahdeksan työpäivän ajan luonnokset mukaan lukien. Puusaari kävi viidessä sovituksessa.

– Halusin sellaisen puvun, jota voin käyttää myöhemmin muuallakin, Puusaari sanoo.

Etikettisäännöt kourassa

Sanna Niskanen valmisti kengät ja iltalaukun kolmessa päivässä.

Niissäkin on hyödynnetty Puusaaren pukukangasta mustien nahkakenkien kärjissä ja huivia kenkien koroissa ja kannoissa sekä laukun koristelussa. Toispuoleinen linja jatkuu myös niissä.

– Jouduin lukemaan vähän etikettisäännöksiä netistä, että kenkien ja laukun pitää sointua toisiinsa, Niskanen paljastaa.

Kengät Puusaari näki ja sai sovitettavakseen ensimmäistä kertaa juttua tehtäessä.

– Valokuvan olin nähnyt ennen tätä ja lesti oli sovitettu. Annoin täysin vapaat kädet.

Hieno ansio portfolioon

Koko kolmikko on tyytyväinen aikaansaannoksiin.

– Pukuprosessi on ollut aivan mieletön! On ollut hienoa seurata, miten nämä syntyvät, Seija Puusaari hehkuttaa.

– Jos kutsu Linnan juhliin olisi osoitettu minulle, olisin lähtenyt mustassa vuonna 1972 suunnitellussa diakonissan villamekossa, joka olisi varmaan ollut aika lämmin, nauraa Puusaari, joka työskentelee Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan diakoniakeskuksessa.

Annukka Mäntynen ja Sanna Niskanen aikovat ottaa urallaan kaiken irti luomistöistään.

– Voin lisätä portfolioon, että tällaistakin on tullut tehtyä, Mäntynen sanoo.

– Kirjoitin tästä jo Facebookiin ja laitoin Linnan juhlien selostajille tiedotteen, Niskanen kertoo ja paljastaa lähettäneensä presidentti Sauli Niinistön puolisolle Jenni Haukiolle viime itsenäisyyspäivän alla yhden valmistamistaan laukuista.

– En ole sitä vielä hänellä nähnyt. Hän hypisteli kerran messuilla yhtä minun laukkuani, Niskanen selittää yhteydenottonsa taustoja. (HäSa)