Kanta-Häme

Linnan Kehitys teetti markkinointimielessä värikkäät vanerikirjaimet – #HÄMPTON otettiin somessa heti omaksi

Rakas lempinimi ja haukkumasana. Hämpton on monelle hämeenlinnalaiselle kotipaikkakunnan kutsumanimi sekä hyvässä että pahassa, arvelee Linnan Kehityksen markkinointisuunnittelija Susanna Marttila.

Nyt Hämpton-teksti koristaa myös Linnan Kehityksen teettämiä valtavia vanerikirjaimia. Wanaja Festivalissa päivänvalon nähneet kirjaimet on tarkoitus tuoda esille erilaisissa tapahtumissa. Näin tehdään kaupunkia näkyväksi ja edistetään kaupungin ”omaksi ottamista”.

– Kun Hämeenlinnasta puhutaan Hämptonina, kaupungista tulee meidän oma juttu, ja siitä ollaan ylpeitä, Marttila sanoo.

Kipinä #Hämpton-tekstin hankintaan syttyi tapahtumia seuraamalla. Esimerkiksi Ruisrockin portilla festariväkeä ovat ottaneet jo monena vuonna vastaan näyttävät Ruisrock-kirjaimet.

Kirjaimet tilattiin hämeenlinnalaiselta Muotoilutoimisto Siltanen & Sandbergilta, ja vaneerikehikot teki Ilosen Puutyö.

Muotoilija ja graafinen suunnittelija Jaakko Siltanen kertoo, että maailmalta tuttua teksti-ideaa lähestyttiin Hämeenlinnassa uudesta kulmasta.

– Blankon tekstin sijaan ideoimme jokaiseen kirjaimeen taustakuvan ja kolmiulotteisia esineitä, jotka elävöittävät kirjaimia mukavasti, Siltanen valottaa.

Suunnittelijat miettivät, mikä sopii Hämeenlinnaan, kesään ja paikkakunnan tapahtumiin. Hämpton-tekstistä haluttiin monikäyttöinen.

– Hashtag toimii tässä loistavasti, sillä kirjainten luona halutaan käydä pällistelemässä ja ottamassa kuvia.

Yleisö on ottanut kirjaimet hyvin vastaan. Instagramissa #Hämpton-hashtagilla varustettuja kuvia on jaettu liki 2 400. Tuoreimmista kuvista löytyy lukuisia poseerauksia kirjainten kanssa.

Hanna Hartikainen on yksi heistä.

– Kirjanten kanssa oli pakko ottaa kuva Wanajassa. #Hämpton toi festareille ripauksen ison maailman tuntua, ihan kuin Amsterdamissa, hän hehkuttaa.

Hämpton-tekstiä ei ainakaan toistaiseksi sijoiteta pysyvästi kaupungille.

Rahaa kirjaimilla ei ole tarkoitus tehdä, vaan Marttilan mukaan tapahtumajärjestäjien kanssa voidaan sopia, koska ja missä kirjaimet ovat esillä.

Seuraavista tapahtumista on Marttilan mukaan jo alustavasti sovittu. Kirjainten sijainnista pysyy kärryillä esimerkiksi Visit Hämeenlinna -somekanavia seuraamalla.

Entä mistä Hämpton-nimitys sitten on lähtöisin? Marttila arvelee, että nimi on nuorten suusta.

– On Hämptonista puhuttu kymmenen–viisitoista vuotta. Lempinimi on ollut aina välillä enemmän pinnalla, Marttila sanoo.

– Vaikka lempinimi on ehkä nuorten suusta, kirjaimet on tarkoitettu ihan kaikille. HäSa