Kanta-Häme Hämeenlinna

Linnan vanha pihlaja kaadetaan – Vallihaudalla laiduntavat lampaat menettävät sääsuojan

Paikalle istutetaan uusi puu viereisen sillan korjauksen jälkeen.
Arboristi on todennut kaadettavan puun vaaralliseksi. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen
Arboristi on todennut kaadettavan puun vaaralliseksi. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

Hämeen linna vallihaudan eteläpuolella, eteläisen sillan ja portin vieressä oleva pihlaja kaadetaan.

Senaatti-kiinteistöt tiedottaa, että arboristi on todennut puun vaaralliseksi jo vuonna 2017. Viimeisimmässä tarkastuksessa puu ei saanut enää lisäaikaa. Puuhun oli jo aiemmin asennettu tukiliinat ja puun kuntoa on seurattu säännöllisesti.

 

Kaadettava puu on toiminut kesäisin linnalla laiduntavien lampaiden säänsuojana.

Senaatti-kiinteistöjen kiinteistöpäällikkö Juha Ryhänen kertoo, että samalle paikalle istutetaan aikanaan uusi pihlaja, mutta lampaat joutuvat pärjäämään ilman puuta ainakin seuraavat pari kesää.

– Linnalle johtava kivisilta on tarkoitus korjata vuonna 2022, ja uusi puu istutetaan paikalle sen jälkeen. Uusi pihlaja kasvaa jo taimitarhalla, joten se on ihan hyvän kokoinen, kun se aikanaan siirretään linnalle.

Ryhäsen mukaan linnan muurien pitäisi tarjota lampaille riittävästi varjopaikkoja.

– Mikäli yhdessä lampurin kanssa todetaan, että auringon porotukselta ei pääse tarpeeksi varjoon, lampaille järjestetään jonkinlainen suoja.

 

Puut eivät historiallisessa mielessä kuulu linnoituksiin, koska linnoituksen maavalleilta piti pystyä esteettömästi ampumaan tykeillä ja puut olisivat tiellä.

Pihlaja liittyy aikaan, jolloin linna otettiin vankilakäyttöön ja sen myötä eteläiseen valliin avattiin uusi sisäänkäynti portteineen ja siltoineen. Portin pieleen haluttiin puu.

 

Aikaisemmin linnan vallihaudan vierestä on kaadettu vanha, huonokuntoinen koivukuja. Puiden putoavat lehdet kerääntyivät vallihautaan ja aiheuttivat vuosikymmenten mittaan vallihaudan pohjalle paksun, veden tummentaneen ja sotkeneen mutakerroksen. HäSa

 

Päivän lehti

12.7.2020