Kanta-Häme

Linnankasarmi on kohta valmis

 

Suurin osa Linnankasarmille tulevista asunnoista on valmiita. Panssarisoittokunnan harjoitustiloina toimineen Vanhakaupunki 11 -nimisen talon remontti on juuri valmistunut ja taloon tulevat kahdeksan asuntoa laitetaan vuokralle maaliskuun alussa.

Linnankasarmin alueelle tulevista uusista taloista toinen on valmis ja kahdeksan asunnon luhtitaloa suunnitellaan parhaillaan. Kolmen asunnon punatiilinen rivitalo on aivan Vanhakaupunki 11:ä vastapäätä.

– Toivottavasti talo saadaan suunniteltua kevään aikana niin, että pääsemme rakentamaan sitä mahdollisimman nopeasti. Kiinnostusta taloa kohtaan on ollut mukavasti, Patria-rakennuksen toimitusjohtaja Kari Salminen sanoo.

Salmisen ja Kruunuasuntojen projektipäällikkö Ari Paajasen mielestä Linnankasarmia hienompaa aluetta ei Hämeenlinnassa ole.

– Tännehän koko kaupunkikin ensin nousi, Paajanen muistuttaa.

Valtaosa Linnankasarmin alueesta valmistui Hämeenlinnassa jo kymmenen vuotta sitten. Kaupunkiin oli tulossa asuntomessut ja historiallinen alue haluttiin mahdollisimman hyvään kuntoon.

Rakennusten lisäksi Kruunuasunnot veti alueelle kaukolämmön sekä rakensi vesi- ja viemäriverkoston.

Viheralueiden puleerauksen ohessa perusparannettiin Vanhakaupunki 12 vuonna 2007 ja Upseeriranta valmistui vuotta aikaisemmin. Kenraalintalo valmistui puolestaan vuonna 2010.

Lähes 600 neliön Asunto oy Hämeenlinnan Vanhakaupunki 11 valmistuu viimeisenä Kruunuasuntojen talona. Tiistaina työmiehet kantoivat jo maalipurkkeja ja telineitä pois talosta. Taloon tulee 45–100-neliöisiä asuntoja.

– Peruskorjaamissamme taloissa on kaikkiaan 36 vuokra-asuntoa. Enää meillä ei ole Linnankasarmilla työn alla oikeastaan mitään. Joitakin rippeitä on enää jäljellä, Paajanen huomauttaa.

Paajanen on tyytyväinen lopputulokseen. Asuntomessujen oheiskohteeksi valmistuneet Vanhakaupunki 12 ja ennen kaikkea laiturisauna kiinnostivat asuntomessuilla 23 000 kävijää, eikä kiinnostus ole sen koommin kadonnut.

Vaikka Linnankasarmi tuntuukin uinuvan, on alue yli 200 ihmisen työpaikka ja siellä asuukin pitkälti yli sata ihmistä. Kruunuasunnot omistaa kasarmin asuinkäytössä olevat rakennukset, mutta muut rakennukset ovat Senaatti-kiinteistöjen.

Senaatti-kiinteistöjen Länsi-Suomen alueen aluepäällikkö Toni Rantanen sanoo, että Linnankasarmi on ainakin toistaiseksi heidän puolestaan valmiiksi rakennettu.

Keskuspihan laidoilla olevissa vanhoissa miehistökasarmeissa ja päävartioissa toimii Valtion talous- ja henkilöstöhallinnon palvelukeskus Palkeet. Muilla laidoilla on museo Militarian tilat ja sen varastoja.

– Sairaalaa, kasarmia ja pientä saunaa ei ole vielä remontoitu, eikä varmaan remontoidakaan vähään aikaan. Niihin etsitään vuokralaista, mutta näyttää siltä, että rakennukset pysyvät tyhjillään, Rantanen sanoo.

Senaatti-kiinteistöjen tärkein tehtävä on järjestää valtiolle sen kulloinkin tarvitsemia toimitiloja.

– Nyt ei tiloille ole tarvetta, kun vanhojakin tiivistetään koko ajan. Suunnitelmia kasarmin remontoimattomien rakennusten käytöstä ei siis ole, Rantanen korostaa.

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic