Kanta-Häme

Linnankasarmi viittä vaille valmis

Tilaajajohtaja Päivi Saloranta on erittäin tyytyväinen Linnankasarmin kaavoituksen toteutumiseen.

– Siitä tuli oikein hyvä. Vanhat suojellut rakennukset ja maisema ovat säilyneet kokonaisuutena hyvin uudisrakentamisesta huolimatta.

Suojelu koskee tsaarinaikaisten rakennusten lisäksi muun muassa kasarmin äkseerauskenttää, joka pitää säilyttää avoimena.

– Kenttä on hieno historiallinen jäänne.

Linnankasarmi on pohjoisosaltaan varattu asumiseen ja eteläosa toimistorakennuksille ja yleisten rakennusten korttelialueeksi, joka tarkoittaa museoita ja matkailupalveluita.

Pohjoisosa on Kruunuasuntojen ja eteläosa Senaattikiinteistöjen omistuksessa. Molempien takana on Suomen valtio.

Tulppa poistui rantareitiltä

Erityisen mielissään Päivi Saloranta on Vanajaveden rannan vapautumisesta kaupungin suosituimmaksi ulkoilureitiksi.

– Moniko muistaa ajan, kun rantareittiä ei vielä päässyt kulkemaan?

Ennen vuonna 2005 vireille tullut kaavoitusta reitti oli suljettu armeijan hallitseman alueen kohdalta. Kaavoitus valmistui vuonna asuntomessuvuonna 2007, mutta se voitiin vahvistaa valitusprosessien jälkeen vasta vuonna 2010.

Nyt rantareittiin ovat tyytyväisiä kaikki, kaupunkilaisten lisäksi myös Kruunuasunnot ja Senaatti-kiinteistöt. Niiden kautta alue on edelleen Suomen valtion omistuksessa.

Uudistaloista tehty vain yksi

Kaavaan merkityistä uudistaloista on rakennettu vain yksi, Etelä-Hämeen Rakennuksen tekemä tiiliverhoiltu rivitalo.

Toinen hieman isompi asuintalo on vielä rakentamatta.

Kruunuasunnot on myynyt asuintalojen rakennuspaikat paikallisille rakennusliikkeille.

Patria-Rakennuksen toimitusjohtaja Kari Salminen kertoo, että rakennusoikeudeltaan 600 neliön asuintalon suunnittelu on käynnistymässä ensi talven aikana.

– Markkinatilanne on nyt hankala. Ensin on pitänyt selvittää menekki ja suunnitella rakennus vasta sen jälkeen, kun normaalisti tehdään toisinpäin.

Mitään peruskerrostaloa ei Salmisen mukaan ole tulossa, vaan kaksikerroksinen rakennus, jossa on todennäköisesti viidestä seitsemään asuntoa.

Kruunuasuntojen osuus valmis

– Kruunuasunnot oy:n hallinnoima alue on valmis, kertoo aluepäällikkö Ari Paajanen.

Kruunuasunnot on rakennuttanut alueelle Paajasen mukaan uudet verkostot ja perusparantanut laajasti asuinrakennukset sekä rakennuttanut muun muassa pysäköintialueen.

Kruunuasuntojen omistamien kolmen asuntoyhtiön vuokralaisina asuu noin 60 ihmistä yhteensä 28 asunnossa. Vanhakaupunki 11 -niminen talo on lakkautetun Panssarisoittokunnan vuokraama vuoden loppuun asti.

Ei akuuttia tilantarvetta

Linnankasarmin kaava sallii Tampereentien varteen jopa parisataa metriä pitkän uudisrakennuksen ja toisen tavanomaisemman rakennuksen alueen vastakkaiselle laidalle nykyiselle tykkikentälle.

Senaatti-kiinteistöjen aluepäällikkö Toni Rantanen kertoo, että uudisrakennukset eivät ole toistaiseksi suunnitelmissa.

Kadunvarren rakennuspaikka on erittäin erikoinen, kapea ja pitkä, kuin kasarmin vanha sisäampumarata. Paikalle ei ole Rantasen mukaan toistaiseksi mitään suunnitelmia.

– Ainakaan ampumarataa ei ole tarkoitus koskaan tehdä, eikä myöskään mitään ´uusvanhaa´.

Toni Rantasen mukaan akuuttia tilantarvetta ei ole. Senaatti-kiinteistöillä on ennestään hallinnassaan alueella useita rakennuksia.

Kasarmien kuivatus loppusuoralla

Vanhoista kasarmeista uudet tilat vuonna 2010 saanut valtionhallinnon palvelukeskus Palkeet on joutunut osittain evakkoon, kun toimistotiloiksi muutetuista tuvista on löytynyt kosteusvaurioita.

– Kosteusongelmia paljastui, vaikka rakenteet oli tutkittu. Rakenteiden kuivatus on tavattoman hidasta, mutta nyt se on jo loppusuoralla, kertoo Toni Rantanen Senaatti-kiinteistöistä.

Kosteuskorjaukset saataneen päätökseen tammikuun aikana. (HäSa)

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic