fbpx
Kanta-Häme

Linnanniemessä on ihmeteltävää

Kotimaisten matkailijoiden liikkuminen on vilkasta, vallihaudasta löytyi tykinkuula ja Historiallisen museon ovet ovat säpissä.
 
Torstaina ajoittain rankkanakin iskenyt sade ei jarrutellut Hämeen linnan vallihaudan kunnostustöitä. Kivityö Kaseva Oy:n työporukka tyhjenteli hautaa sekä keräsi kiviä kuorma-auton lavalle.
 
– Kaivinkone tuolla toisessa päässä ruoppaa lietettä pois, yrittäjä Jari Kaseva kertoo.
 
– Me olemme tässä purkaneet kiviä pois sellaisista paikoista, joissa on pullistumia tai sortumia. Kiven numeroidaan ja kuljetetaan tässä vaiheessa pois Wanaja-festivaalien alta. Laitamme ne sitten samoihin paikkoihin takaisin.
 
Toukokuussa aloitettua korjausremonttia tehdään säiden salliessa pitkälle lokakuulle ja ensi keväänä jatketaan. Vallihaudasta ei ole noussut luurankoja eikä muitakaan karmaisevia löytöjä.
 
– Poliisi kävi tänään hakemassa tykinkuulan, mutta muuta ihmeellistä ei ole vastaan tullut.
 
– Vallihaudasta on ongittu pari polkupyörää, mikroaaltouuni ja kaikenlaista pientä sälää.
 
Huuliharppu  linnasta?
Linnan museokaupasta kerrotaan, että kesä on sujunut vilkkaasti. Väkeä on käynyt runsaasti Euroopasta, Aasiasta, Australiasta ja USA:sta.
 
– Minulla on sellainen tuntuma, että kotimaan matkailu on selvästi virkistynyt, kahdeksatta kesää linnassa työskentelevä lippukassanhoitaja Janne Timperi sanoo..
 
– Etenkin heinäkuun alku on ollut meillä kiireinen ja elokuussa odotetaan taas runsaasti ulkomaisia vieraita.
 
Museokaupan tuotteista muun muassa takorautaiset sakset ja korkkiruuvit tekevät kauppansa. Suosiossa ovat myös alueen löytöihin perustuvat lasiastiat. Myös aika yllättävät artikkelit kiinnostavat linnaan tulevia turisteja.
 
– Otimme jossakin vaiheessa kokeeksi erän huuliharppuja ja niitä on sen jälkeen myyty paljon. Munniharput myytin hetkessä loppuun.
 
– Nämä soittimet eivät ehkä niinkään liity vanhan linnan historiaan, mutta vankila-aikaan niissä voi nähdä yhtymäkohtia.
 
Museorakennus  tyhjän panttina
Vankilamuseossakin on huomattu suomalaisten matkailijoiden lisääntyminen Linnanniemen alueella. Monet lunastavat aluelipun, jolla pääsee niemen kaikkiin museoihin. Aina Vallu Vankilarotan ilmestyessä vanhaan rangaistuslaitokseen suorastaan tulvii lapsiperheitä.
 
– Vankilamuseolla on oma erityinen viehätyksensä ja jotkut käyvät täällä useita kertoja, museoavustaja Johanna Pihlajamäki tietää.
 
– Joku juuri antoi palautetta, että Vankilamuseo on ensimmäinen museo, jonne hänen tyttärensä tuli vapaaehtoisesti.
 
Lähden kohti Historiallista museota ja hämmästyksekseni huomaan ovien olevan säpissä. Tällä hetkellä virkavapaalla olevan johtajan Tuulia Tuomen päätöksellä museon näyttelytoiminta siirtyi linnaan kesäkuun alusta. Päätöstä perusteltiin säästötarpeilla.
 
– Kyllä henkilökunta on hiukan ihmetellyt, miksi museo kannatti sulkea aivan matkailusesongin kynnyksellä, museoavustaja Carita Rantala tunnustaa.
 
– Rakennuksessa on kuitenkin kaikki lämmitykset sekä sähköt päällä ja henkilökuntaa sen pyörittämiseen olisi riittävästi. Olisihan se voinut olla avoinna vaikka syksyyn saakka.
 
Bunkkereista  yhteistyöhön
Museo Militariaan kuuluu johtajan mukaan kiireistä hyvää. Kävijämäärät ovat nousseet ja hankkeet etenevät suunnitelmien mukaan.
 
– Innostusta on ilmassa, ja asiakkaat vaikuttavat tyytyväisiltä, Jaakko Martikainen myhäilee.
 
– Paljon on vielä tekemistäkin. Ulkonäyttelyaluetta rakennetaan kiivaasti ja kolmatta kerrosta viimeistellään vielä. Raskasta kalustoa saapuu koko ajan ja viimeiset saadaan tänne elokuun alkupuoliskolla.
 
Linnanniemen museoiden yhteistyö saa Martikaiselta kiitosta.
 
– Selvästi on huomattu, että yhteislippu on tuonut meillekin lisää väkeä linnan suunnalta.
 
– On hienoa, että alueesta on tulossa yksi kokonaisuus sen sijaan, että kaikki kököttäisimme omissa bunkkereissamme.

Menot