Kanta-Häme

Linnatuulessa juhlitaan tulevana viikonloppuna

 

Vuonna 1992, kun lama piiskasi maata, valmistui Janakkalaan valtatie kolmosen ylle Suomen ainoa moottoritien ylittävä liikenneasema Linnatuuli – joka oli aikansa edelläkävijä.
 
Linnatuuli on yhä edelleen omaa luokkaansa, sillä vastaavanlaista konseptia ei muualta Suomesta löydy – vaikka lähes joka moottoritien ramppia koristaakin huoltoasema.
 
Tulevana viikonloppuna Linnatuulessa juhlitaan sen 20-vuotista taivalta autoilijoiden ja matkailijoiden levähdyspaikkana. Paljon on kuitenkin ehtinyt tapahtua kahden vuosikymmenen aikana.
 
– Hulinaa oli avajaisista lähtien muutaman viikon ajan. Tuntui siltä, että kaikki ajavat sisälle asti, alusta saakka Linnatuulessa kokkina työskennellyt Hannu Roivainen muistelee.
 
Ihmiset saapuivat ihmettelemään moottoritien yläpuolelle rakennettua liikenneasemaa, jossa saa tankata niin autonsa, mahansa kuin jääkaappinsakin täyteen. Samana päivänä vihittiin myös Helsinki–Hämenlinna-moottoritien väli käyttöön, joka oli tukossa autoista ja uteliaasta juhlakansasta.
 
– Ravintolan puolella varsinkin ikkunapaikoilla oli tunkua. Ihmiset halusivat syödessään seurata moottoritien liikennettä, josta Linnatuuli saa elonsa.
 
Juuri moottoritien ylittävä osuus – jossa sijaitsevat nykyisin Motorest- ja Hesburger-ravintolat – on ollut Linnatuulen erikoisuus alusta pitäen.
 
Pannu kuumana,…pommi uhkana
 
Jokaisena päivänä avoinna oleva Linnatuuli palvelee kolmea miljoonaa asiakasta ympäri vuoden. Kahviakin kuluu keskimäärin 1500 kuppia päivässä, jota saa nykyisin myös molemmissa päissä olevista Take-away-pisteistä.
 
– Pannu on käytännössä kuumana kellon ja vuoden ympäri, Roivainen naurahtaa.
 
Aamuisin kahvi maistuu töihin suuntaaville. Lounas-ajan jälkeen ihmisvirta alkaa vähentyä iltaa kohden.
 
– Lomat ovat vilkkainta aikaa. Kesäisin kuulee montaa eri kieltä, talvisesonkeina turistit puhuvat lähinnä venäjää. 
 
– Myös Helsingissä järjestettävät tapahtumat näkyvät kävijämäärissä – juhlatuulella olevat matkaajat hakevat täydennystä A-oikeuksin varustetusta ravintolasta.
 
Roivainen on nähnyt ja kuullut vuosien aikana monenmoista elämää. 
 
Hänen mieleenpainuvin muistonsa ajoittuu kuitenkin vuosituhannen vaihteeseen, jolloin Linnatuulessa elettiin jännittäviä hetkiä – pommiuhan takia.
 
– Talo tyhjennettiin hetkessä. Henkilökunta oli piknikillä parkkipaikalla poliisien etsiessä räjähteitä. Eihän sieltä mitään löytynyt. Sen sijaan pilapuhelun soittaja löytyi myöhemmin.
 
Asiakkaiden …kuuntelemista
 
Linnatuuleen tehtiin vuonna 2009 valtava remontti, kun uutena kauppiaana aloitti Neste Oilissa vaikuttanut Seppo Lauer. 
 
Julkisivu pysyi samana, mutta ravintola-tilat ja K-market päivitettiin uuteen uskoon.
 
– Kotimatkallaan moni mökkiläinen hakee 270 neliömetrin K-marketista kaupunkiasuntoonsa täydennystä sunnuntai-iltaisin. Siinä tulee tankattua samalla auton lisäksi myös jääkaappi.
 
Tankkauspisteiden lisäksi 1700 neliömetrin kokoisesta Linnatuulesta löytyvät myös matkailuinfo ja lepotilat tilausajojen kuljettajille.
 
Linnatuulessa työskentelee 50 paikka- ja lähikuntalaista, jotka saavat avukseen joka suvi noin 20 kesätyöläistä toukokuusta syyskuuhun.
 
– Kuuntelemme herkällä korvalla asiakkaidemme toivomuksia. Pyrimme kehittymään ja vastaamaan paremmin asiakkaiden tarpeisiin.
 
Näyttävät… pirskeet
 
Asiakaspalvelu saattaa hyvinkin olla Linnatuulen pitkän iän salaisuus. Lauerin mukaan juhlat on suunnattu erityisesti asiakkaille – joiden ansiosta Linnatuuli on viihtynyt tien päällä jo 20 vuotta.
 
– Viikonloppuna juhlitaan kuluneita vuosia näyttävästi. Erilaisia tarjouksia ja ohjelmaa riittää torstaista sunnuntaihin joka päivälle, Lauer lupaa.
 
Esimerkiksi lauantaina lapsia viihdyttää Hilarius Hiiri. Viikonloppuna esiintyy myös iskelmän ja Suomirockin välimaastossa musisoiva Saana & Axent.
 

Päivän lehti

31.10.2020

Fingerpori

comic