Kanta-Häme

Linnut hyökkäilevät ihmisiä kohti Hämeenlinnassa – "Erityisesti kalalokit ja kalatiirat puolustavat pesiään voimakkaasti"

Varikset ja lokit ovat aiheuttaneet häiriötä Hämeenlinnan keskustassa. Ainakin Paasikiventien ja Viipurintien silloilla varikset ovat hyökkäilleet ihmisiä päin.
Kalalokki (kuvassa) sekä kalatiira puolustavat aggressiivisesti pesäänsä ja kaupungissa ne saattavat hyökkäillä ihmisiä kohden. Arkistokuva.

Oletko kuullut näistä viimeaikaisista varisten tai lokkien lintujen hyökkäyksistä, Kanta-Hämeen lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja Juhani Kairamo?

– En ole kuullut. Varisten hyökkäilyt päin ihmisiä ovat todella harvinaisia. Toki ne häätävät petolintuja pesänsä lähettyviltä, mutta harvoin ne tulkitsevat ihmisiä uhaksi.

– Lokkeja pesii Hämeenlinnan keskustassa katoilla. Lokit puolustavat pesimäaikaan voimakkaasti pesimäympäristöään. Kyse on usein pelottelulennosta, mikä on niille luontaista, kun ne yrittävät hätistää tunkeilijoita läheltä pesää tai poikasia.

Mistä lokkilajista kaupunkihyökkäyksissä yleensä on kyse?

– Yleensä kyse on kalalokista tai kalatiiroista. Hämeenlinnassa katoilla pesii kala- ja naurulokkeja sekä kalatiiroja. Erityisesti kalalokit ja kalatiirat puolustavat pesiään voimakkaasti.

– Kaupungin eteläpuolella, Virvelisaaressa pesi naurulokkiyhdyskunta, mutta ilmeisesti pesimäsaari on hävinnyt. Ainakin viime kesänä naurulokit siirtyivät pesimään katolle torin nurkalle. Naurulokki luokitellaan tällä hetkellä vaarantuneeksi lajiksi. Kaikki linnut ovat pesimäaikaan rauhoitettuja.

– Kuulin, että ely-keskus olisi kehottanut taloyhtiöitä laittamaan katoille verkkosuojia, etteivät poikaset tulisi katolta lähemmäs ihmisiä. Emot eivät hyökkäile, jos poikaset ovat korkealla katolla.

Mitä voidaan tehdä, jos linnut hyökkäilevät ihmisten päälle?

– Taloyhtiöiden pitäisi ennen pesimäkautta keksiä esteitä, joilla estetään pesintä. Toki se on usein vaikeaa, kun kalalokkikin voi tehdä pesän esimerkiksi räystäälle tai puuhun.

– Taloyhtiö voisi lapulla varoittaa pesästä ja kehottaa välttämään pesän lähellä liikkumista, jos se vain on mahdollista.

– En halua vähätellä sitä, miten ihmiset kokevat lintujen hyökkäilyt, osahan pelkää lintuja todella paljon, mutta joskus kyse voi olla suhtautumisestakin: Antaako pesijälle tilan vai kokeeko sen vain häiriötekijänä. Erittäin hankalissa tilanteissa kannattaa ottaa yhteyttä kaupunkiin.

Olisiko petolintuleijoista tai muista pelottimista apua?

– Ne voivat toimia jonkin aikaa. Linnut tuppaavat tottumaan samoissa paikoissa oleviin pelotteisiin. Toisaalta linnut voivat tottua myös pesän lähellä liikkuviin ihmisiin, jolloin hyökkäily voi vähentyä.

Milloin lokkien pesintä on ohi eli milloin tilanne helpottaa?

Kalalokin poikaset kuoriutuvat tämän kuun puolella ja kalatiiran juhannuksen nurkilla. Kun poikaset kuoriutuvat, paikka voi vähän siirtyä, missä emot käyttäytyvät aggressiivisesti. HäSa

Päivän lehti

10.7.2020