Kanta-Häme

Linnut sotkivat Pyhän Ristin kirkon kirkkolaivan – konservoitu aarre siirretään nyt Hattulan kirkkoon

Votiivilaiva on lahjoitettu Hattulan Pyhän Ristin kirkkoon ilmeiseti 1790-luvulla. Se on puurunkoinen, ja muut osat on tehty paperista. Laiva on päätetty sijoittaa jatkossa Hattulan kirkkoon, jossa se on paremmassa suojassa kuin Pyhän Ristin kirkossa.

Hattulan Pyhän Ristin kirkossa esillä ollut, yli 200-vuotias votiivilaiva on saatu takaisin Hattulaan.

Se oli konservoitavana Metropolia-ammattikorkeakoulun paperikonservoinnin laitoksella Tikkurilassa, ja on entistä ehompi.

Paperista tehty laiva oli kokenut kovia, sillä vuodet, valo ja kosteus olivat vaurioittaneet sitä. Oman osansa olivat tehneet linnut, joita Pyhän Ristin kirkkoon pääsee. Ne ovat nokkineet ja sotkeneet laivaa.

Uusien vaurioiden välttämiseksi Hattulassa kirkkoneuvosto on päättänyt, että kirkkolaiva siirretään Hattulan kirkkoon eli ns. uuteen kirkkoon ja ripustetaan sen kattoon.

– Mietimme kyllä historiallisia ja muita näkökohtia, mutta Hattulan kirkossa laiva on paremmin suojassa ja myös seurakuntalaisten nähtävillä ympäri vuoden. Pyhän Ristin kirkossa se olisi pitänyt sijoittaa vitriiniin tai suojata jotenkin muuten, kirkkohera Virpi Järvinen kertoo.

Tarkoitus on, että kirkkolaiva on uudessa paikassa ensimmäisenä adventtina eli kirkkovuoden alussa.

Päivän lehti

7.8.2020