Kanta-Häme

Linnut viihtyvät Röyhynsuon kosteikossa

Röyhynsuon kosteikon alueella havaittiin tänä vuonna 121 eri lintulajia. Lajeja havaittiin lähes kymmenen enemmän kuin viime vuonna ja alueella havaittiin myös kaksi uutta pesivää lajia.

Noin 15 hehtaarin laajuisella lintukosteikkoalueella ja sen viereisellä metsäalueella tehtiin tänä vuonna 24 erillistä lajilaskentaa.

Vuoden superharvinaisuus oli ruusulokki, joka bongattiin toukokuussa Tornien taisto -tapahtumassa. Havainto oli vasta yhdeksäs Suomessa ja ensimmäinen Kanta-Hämeessä.

Muita alueella tänä vuonna havaittuja harvinaisia lajiyksilöitä olivat jalohaikara sekä muuttohaukka.

Vesilintujen ja erityisesti tukkasotkan kannat ovat olleet laskussa valtakunnallisesti, mutta lajien pesintä Röyhynsuolla on ollut onnistunutta. Tukkasotka pesi Röyhynsuolla jo toisena vuonna peräkkäin ja pesässä havaittiin kolme poikasta.

Olosuhteet Röyhynsuolla ovat parantuneet.

– Kosteikolle on ilmeisesti levinnyt jonkinlainen kalakanta, vaikka kalaistutuksia ei ole tehty. Se on mahdollistanut uikkulintujen ravinnon saannin. Uikkulinnut pesivätkin tänä vuonna alueella ensimmäistä kertaa, Kanta-Hämeen lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja Juhani Kairamo iloitsee.

Päivän lehti

18.9.2020

Fingerpori

comic