fbpx
Kanta-Häme

Lintumäki murtaisi muurin

Koko maakunnan etu on, että keskussairaala Ahvenistonmäellä tarjoaa tulevaisuudessakin suurin piirtein samat palvelut kuin nyt.

– Siitä pitäisi keskustella enemmän jäsenkunnissa ja myös kantaa huolta, Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin yhtymähallituksen puheenjohtaja Harri Lintumäki (kok.) muistuttaa. Hän tunnustaa ärsyyntyneensä julkisuudessa käydystä keskustelusta.

– Siitä on jäänyt kuva, että sairaanhoitopiirin tohelot siellä heittävät veroeurojamme taivaan tuuliin.

Terveydenhuollon menot kasvavat joka paikassa, niin myös Hämeenlinnassa.

– Mutta esimerkiksi erikoissairaanhoidon kustannukset ovat ihan Suomen keskivertoa, samoin niiden kasvu.

Lintumäki myöntää, että sairaanhoitopiirin toimintaa tulee tehostaa.

– Meillä on suhteellisen raskas infra eli kaksi toimipistettä, jotka tosin eivät nosta kustannuksia yli keskitason.

Toimintatavoissakin on tehostamisen varaa, sitä Lintumäki ei kiistä.

– Laboratorioratkaisu tehtiin jo. Siitä on valitettu, vaikka se oli demokraattisesti tehty enemmistöpäätös. Hämeenlinnan ja Riihimäen yksiköiden välillä on myös pyritty tekemään työnjakoa.

– Lisäksi sairaalassa professionaalisuus on varsin korostunutta. Lääkärien kanssa pitäisi luoda parempi keskusteluyhteys.

Tietoista alibudjetointia

Lintumäki muistuttaa, että perusongelma on kuitenkin tietoinen alibudjetointi.

– Vuosittain kunnat tietoisesti alimitoittavat erikoissairaanhoidon osuuden budjeteissaan. Taloudessa ei ole tapahtunut yllätyksiä, paitsi viimevuotinen yliopistosairaaloiden lasku oli iso pommi. Erva-sopimuksiin onkin syytä kiinnittää erityistä huomiota.

Erikoissairaanhoito on pussinperä, jossa potilas on viimeistään pakko hoitaa, jos häntä ei ole onnistuttu hoitamaan perusterveydenhuollossa tai jopa ennaltaehkäisemään koko vaivaa.

– Emme voi jättää potilasta hoitamatta kustannuksiin vedoten.

Terveyskeskus Ahvenistonmäelle?

Lintumäki hämmästelee, kuinka korkea muuri edelleen on perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon välillä, vaikka yhteistyöstä puhutaan paljon.

– Kaikille olisi edullista, jos osa keskussairaalan poliklinikoilla tuotettavista palveluista tarjottaisiin terveyskeskuksissa. Se vähentäisi nykyistä läheterumbaa.

Hän myös heittää ilmaan ajatuksen, että tulevaisuudessa perusterveydenhuoltoa ja erikoissairaanhoitoa olisi tarjolla samassa osoitteessa eli Ahvenistolla.

– Silloin kynnys todennäköisesti madaltuu ja käytännön järjestelyt helpottuvat. Meidän pitää kuitenkin treenata vielä paljon yhteistyötä.

Lintumäki ei ole innostunut sosiaali- ja terveyspalvelujen integroimisesta.

– Paljon tärkeämpää olisi yhdistää perusterveydenhuolto ja erikoissairaanhoito.

Epärealistisia toiveita

Hämeenlinnan kaupunki patistelee sairaanhoitopiiriä taas kerran säästöihin. Ensi vuoden kustannuskasvuksi saneltiin kaksi prosenttia.

– Tietenkin teemme voitavamme, mutta ei pidä odottaa liikoja. Samalla Valvira on koko ajan niskassa liian pitkistä jonoista. On epärealistista odottaa, että samaan aikaan säästetään miljoonia ja pidetään jonot kurissa.

Lintumäki palaa siihen ajatukseen, että tärkeintä on kuntien nyt puhaltaa yhteen hiileen.

– Olipa tulevaisuuden palvelujen tuottajana sitten sairaanhoitopiiri tai erva-alue Tampereella. Meidän yhteinen intressimme on, että nykytasoiset palvelut säilyvät Ahvenistolla. Erityisesti yhteispäivystys ja synnytykset ovat kynnyskysymyksiä. (HäSa)

Menot