fbpx
Kanta-Häme

Lippukauppa katoaa rautatieasemilta

Rautatieyhtiö VR lopettaa lipunmyyntipisteet Hämeenlinnan ja Riihimäen rautatieasemilta ensi vuoden alussa.

Sekä Hämeenlinnasta että Riihimäeltä päätetään viiden työntekijän työsuhteet, eli yhteensä 10 työntekijää irtisanotaan. Lippupisteiden sulkemiset ovat seurausta VR:n yt-neuvotteluista, joiden ensimmäisen osan päätökset julkistettiin maanantaina.

Kaikkiaan 157 työsuhdetta irtisanotaan Suomessa, ja nyt julkistetuissa päätöksissä säästöt kohdistuivat yhtiön omiin lipunmyyntipisteisiin. Riihimäen ja Hämeenlinnan lisäksi lippupisteet katoavat 11 rautatieasemalta. Myyntipisteet ovat avoinna viimeistä kertaa sunnuntaina 10. tammikuuta.

VR perustelee myyntipisteiden sulkemista sillä, että lipuista 85 prosenttia myydään muualta kuin omista myymälöistä.

– Määrä vähenee kuukausittain, eli näemme varsin voimakasta pakoa. Asiakkaat vain päättävät ostaa lippunsa muualta, VR:n matkustajaliikennejohtaja Maisa Romanainen sanoo.

Lippumyyntiautomaatit jäävät rautatieasemille, mutta lippuja voi ostaa myös R-kioskeista.

– R-kioskeja sijaitsee kaikissa Suomen kunnissa ja usein myös rautatieasemien yhteydessä, Romanainen lisää.

Junayhtiön tavoitteena on laskea pysyvästi junalippujen hintoja ja vastata kilpailuun madaltamalla kiinteitä palkkakustannuksia. Romanaisen mukaan lippupisteiden sulkemiset liittyvät tähän tavoitteeseen.

– Kun aloitimme yt-neuvottelukierrokset, julkistimme samalla 50 miljoonan euron vuotuiset säästötavoitteet. Jotta lipun hinta voi pysyvästi laskea, pitää löytää säästökohteita.

Hämeenlinnan rautatieasemalla maanantaina uutinen otettiin vastaan rauhallisesti. Lipunmyynnin henkilökunta oli kuullut lakkautuspäätöksen pari tuntia aikaisemmin. Heidät oli ohjeistettu välittämään kommenttipyynnöt eteenpäin.

Asiakkaiden ostokäyttäytyminen vahvisti VR:n arviota lippumyynnin tavoista. Usea junalla säännöllisesti kulkeva ilmoitti ostavansa liput pääsääntöisesti verkkokaupasta jo muutenkin.

– Onhan se valitettavaa, että työpaikat lähtevät. Jos tämä on peruste sille, että lipun hinnat laskevat, niin toivottavasti ne laskut sitten tulevat lipun hintoihin, Järvenpäästä Hämeenlinnaan säännöllisesti kulkeva Markku Ihander kommentoi.

Iittalasta Hämeenlinnaan asioille saapunut Matti Heikkilä on puolestaan hankkinut lippunsa lähes aina aseman lipunmyyntipisteistä.

– En ole koskaan aikaisemmin vaivautunut ostamaan lippua automaatilta, mutta nyt pitäisi kai uskaltautua. Toisaalta on Iittalassa R-kioski, Heikkilä arvioi.

VR aikoo tiedottaa lippuhintojen muutoksista alkuvuonna.

Lukiokadun R-kioskin kauppias Ari Lehtinen kertoo, että junalippujen myynti on toistaiseksi satunnaista. Lippuja on saanut R-kioskeilta runsaan vuoden ajan.

Lehtisen mukaan valtaosa asiakkaista on ollut ikäihmisiä. Hän arvioi, että päätöksen myötä myyntimäärät kasvavat.

– Päivittäin lippua ei osteta, mutta suunnilleen viikoittain, Lehtinen sanoo.

R-kioskeilta ostettuna lipun hintaan tulee euron palvelumaksu. Konduktööriltä lipun saa jatkossa myös junasta, jolloin hintaan lisätään 3–6 euroa.

Junayhtiö VR ilmoitti vasta yt-neuvotteluiden ensimmäisen vaiheen tulokset. Tämän vaiheen piirissä oli 400 työntekijää.

Toisen vaiheen yt-neuvottelut koskevat muun muassa junahenkilökuntaa, ja neuvottelut ovat kesken. Matkustajaliikennejohtaja Romanainen ei osaa arvioida neuvottelujen kestoa.

Yhtiö ilmoitti neuvottelujen alkuvaiheessa vähennystarpeeksi 570 henkilöä. HäSa

Menot

Uusimmat