Kanta-Häme

Lisää palveluja kotihoitoon

Eläkeläinen Erkki Mononen pilkkoo tottunein ottein tomaattia. Ruoanlaitto sujuu näppärästi, mutta siivoamista Monosen terveydentila ei salli.

Hän toivoikin Hämeenlinnan kaupungilta siivousapua, ja pettyi kuullessaan, ettei kaupunki enää järjestä siivouspalveluja.

– Sanoivat, että minun täytyy ostaa siivouspalvelut yksityiseltä palveluntuottajalta. Ei minulla ole sellaiseen varaa, Mononen sanoo.

Hämeenlinnan ikäihmisten tilaajapäällikön Leena Harjulan mukaan kaupungin järjestämät palvelut suunnataan raskaampaa kotihoitoa tarvitseville vanhuksille. Rahat eivät riitä kevyempien tukipalvelujen, kuten siivouksen, järjestämiseen.

Harjulan mukaan kotihoidon kriteerejä uudistetaan vielä tämän vuoden aikana. Tarkoitus on pohtia, tulisiko kotihoidon sisältöä muuttaa.

– Nyt asiakkaiden yksilöllisiä tarpeita ei aina pystytä huomioimaan. Esimerkiksi ulkoilusta ja asiointiavusta tingitään usein ensimmäiseksi, vaikka ne olisivat kuntouttavaa toimintaa, Harjula sanoo.

Tavoitteena on siis pohtia, mitä tehtäviä kotihoitoon jatkossa kuuluu. Kotihoidon saamisen kriteereitä ei ole tarkoitus muuttaa.

Harjulan mukaan se on ennen kaikkea resurssikysymys. Nykyisessä taloustilanteessa rahat eivät riitä kotihoidon saajien lisäämiseen.

Muutoksille ei ole olemassa tarkkaa aikataulua. Tavoitteena on, että uudistamistarpeita pohditaan tämän vuoden aikana.

Jotkut säästävät lääkkeistä

Erkki Monosen kodissa on siistiä. Kiitos kuuluu ystävälle, joka käy säännöllisesti siivoamassa.

– Ilman häntä olisin pulassa. Pieneläkeläisen rahat eivät riitä siivouksen ostamiseen, Mononen sanoo.

Hänen tuttavapiirissään on monia samassa tilanteessa olevia vanhuksia. Monosen mukaan joidenkin iäkkäiden talous on niin tiukalla, että he säästävät lääkkeistä, eli eivät osta kaikkia heille määrättyjä lääkkeitä.

Monosen mukaan kaupungin niukka linja on yleisesti tiedossa, ja siksi yhä harvempi ikäihminen viitsii edes pyytää mitään.

– Ihmiset yrittävät viimeiseen saakka tulla omillaan toimeen.

Tilaajapäällikkö Leena Harjula muistuttaa, ettei kaupungin kotihoitokaan ole ilmaista. Joskus kaupungin tarjoama palvelu voi tulla jopa kalliimmaksi kuin yksityiseltä ostettu.

– Sen vuoksi palveluohjaajamme kertovat sekä kaupungin että yksityisten tarjoamista palveluista, Harjula sanoo.

Eristäytyminen masentaa iäkkäätkin

Eläkkeellä olevan Veikko Päiviön tuttava asuu hämeenlinnalaisessa palvelutalossa, jossa ei Päiviön kokemuksen mukaan ole juuri lainkaan ohjattua toimintaa.

– Olen huomannut, että tuttavani mieli on heikentynyt. Siinä on tapahtunut jonkinlainen elämänhalun menettäminen.

Päiviö penää lääkkeeksi yhteisöllisyyden lisäämistä.

– Varsinainen ongelma on sosiaalinen eristäytyminen. Jos sitä ei olisi, kyllä ihmiset aina keksisivät keskenään, että miten tässä viihdytään. (HäSa)

Päivän lehti

8.4.2020