Kanta-Häme Riihimäki

Lisää taidetta Riihimäen kiertoliittymiin: Jussi Gomanin rohkeat värit näkyvät junamatkustajillekin

Jussi Goman tekee teoksen Oravankadulle.
Kuvataiteilija Jussi Goman toteuttaa julkisen teoksen Riihimäen keskustan pohjoispuolelle rakennettavaan kiertoliittymään. Kuva: Teo Cederqvist
Kuvataiteilija Jussi Goman toteuttaa julkisen teoksen Riihimäen keskustan pohjoispuolelle rakennettavaan kiertoliittymään. Kuva: Teo Cederqvist

Kuvataiteilija Jussi Goman on valittu tekemään julkisen taideteoksen Riihimäen Oravankadun ja Pohjoisen rautatienkadun risteyksen uuteen kiertoliittymään.

Pääradallekin hyvin näkyvän alueen rakennustyöt alkavat tulevan kesän aikana.

Gomanin valinnut taidetyöryhmä kuvailee häntä kiinnostavaksi ja nousevaksi tekijäksi, jonka teoksissa on raikas ja tuore ote, kiehtovia sisältöjä sekä yllätyksellinen ja uniikki muotokieli.

Raati piti erityisesti teosten rohkeista, näyttävistä väriyhdistelmistä ja siitä, että Gomanin teokset soveltuvat hyvin tarkasteltavaksi ulkotilassa eri valaistusolosuhteissa ja eri vuodenaikoina.

Taidetyöryhmä on ehdottanut taideteospaikoiksi suurikokoista meluseinää ja kiertoliittymän keskustaa. Työ alkaa taiteilijan kanssa kesän aikana kohteeseen tutustumisella ja luonnostilauksella.

 

Kuvataiteilija Jussi Goman kertoi vuonna 2011 Hämeen Sanomille suodattavansa maailman epäkohtia painajaismaisiksi tunnelmiksi. Arkistokuva.

 

Riihimäen kaupunki etsi taideteoksen toteuttajaa avoimella taiteilijahaulla, johon tuli hakemuksia yhteensä 78 taiteilijalta.

Riihimäen kaupungin julkisen taiteen hankinnoista vastaava taidetyöryhmä piti hakemusten tasoa korkeana ja ilahduttavan monipuolisena.

 

Riihimäelle hankittu Tommi Toijan Eksynyt-veistos kuuluu Muukalaiset-teossarjaan. Yksi peruste patsaan valinnalle oli se, että teos sopii myös aiheeltaan liikenneympyrään, kun se tutkailee autovilinää hieman hämmentyneenä. Arkistokuva.

 

Kiertoliittymien taide on aiemmin jopa kuumentanut tunteita Riihimäellä, kun Tommi Toijan kaksipäinen ihmishahmo ”Eksynyt” valittiin Pohjoisen Rautatienkadun ja Keskuskadun uuden kiertoliittymän teokseksi syksyllä 2018.

Erityisen kovaa kritiikkiä teos sai etenkin Riihimäen kaupungin ja Riihimäki-ryhmän Facebook-ryhmissä.

Eksynyt-teoksen hintalappu oli 9 000 euroa, ja asennuksineen ja kuljetuksineen kokonaiskustannukset olivat 9 700 euroa. HäSa

 

Lue myös: Lähes kymppitonnin kaksipäinen patsas liikenneympyrässä hämmentää Riihimäellä – ”Kaiken taiteen tehtävä ei ole miellyttää” (28.10.2018)

Päivän lehti

7.7.2020