Kanta-Häme

Lisääntykää ja täyttäkää maa

Sanotaan heti alkuun, että tämä artikkeli on huomattavasti siveämpi kuin huumori, jota Läyliäisissä sijaitsevalla pässiasemalla lauotaan.

Poskia alkaa punoittaa viimeistään siinä vaiheessa, kun uuden pässiaseman markkinointijohtaja, HH Embryon Mikko Ranta alkaa selittää, kuinka varsinainen pässien spermankeruu tehdään.

– Sperma kerätään tällaisella keinovaginalla… Ranta aloittaa, ja loput selostuksesta on parempi jättää yleislehteen kirjoittamatta.

Pässiasema on siis siemennesteen tuotantoasema.

Lopella toimiva HH Embryo oy sai viime vuoden lopussa vihdoin itselleen kauan kaipaamansa luvan pässiaseman pitoon. Käytännössä Läyliäisissä sijaitsevalla asemalla on 20 texel-rotuista pässiä, jotka hoitavat spermantuotannon.

”Härnäreinä” eli uroksille stimulantteina on Läyliäisissä 30 uuhia.

– Onhan tämä vähän kuin aikuisviihdettä, Ranta jatkaa ja nauraa.

Lampaasta kysyntää

Vakavoidutaanpa hetkeksi.

Lampaanlihan kysyntä on maailmalla kasvussa. Pitkään nautakarjaa jalostanut HH Embryo päätti viime keväänä aloittaa pässiaseman, jossa tuotetaan lampaan spermaa siementämistä varten.

Vuonna 2013 yhtiö aloitti keinosiementämisen ulkomailta tuodulla spermalla, mutta sittemmin yhtiö halusi aloittaa siemennesteen tuotannon.

– Lampaan sperma on maailmalla kallista, koska spermalle on tällä hetkellä kova huuto, Ranta sanoo.

Kaikki aseman pässit ja uuhet ovat Hollannista, mistä koko aseman idea syntyi. HH Embryo tutustui Hollannissa texel-rotua kasvattavaan mieheen, joka halusi aloittaa yhteistyön suomalaisyhtiön kanssa.

– Hollantiin tai Belgiaan ei saanut enää pässiasemaa, koska maat ovat jo niin täyteen asutetut, hän lisää.

Pässiasema tuli Suomessa mahdolliseksi viime kevään jälkeen, kun laki eläinjalostustoiminnasta astui voimaan. Yhtiö haki pässiasemalle lupaa, mutta vasta kolmannen hakukerran jälkeen lupa myönnettiin ja asema saatiin käynnistettyä.

Marraskuussa työ saatiin käynnistymään, ja loppuvuonna asema sai myytyä parisataa sperma-annosta.

– Pakastuksen jälkeen vain 5 prosenttia siittiöistä saattaa liikkua. Olemme kuitenkin löytäneet niin hyvät pakastamismenetelmät, että siittiöistä jopa puolet liikkuu vielä pakastuksen jälkeen, Ranta kertoo.

Pieniä määriä

Pässiasemalla työtä tekee varsinaisesti Rannan lisäksi muutama muu työntekijä, muun muassa HH Embryon oma asemaeläinlääkäri.

Spermaa tulee noin millilitran verran. Se otetaan talteen, laimennetaan hieman ja pakataan pieniin olkiputkiloihin niin, että joka oljessa on 0,25 millilitraa pässin siemennestettä.

Yhden oljen hinta on 50–120 euroa riippuen siitä, miten hyvä pässi on kyseessä. Rannan mukaan maailmalla oljesta voidaan maksaa useita satoja euroja, jos pässi on riittävän nimekäs.

Läyliäisten pässiasemalla valtaosa pässeistä ovat lihatuotantoon menevää valkoista texel-rotua, mutta joukossa on myös muutama ruskeanharmaa blue texel -rotuinen lammas.

– Näitä eläimiä ei kyllä syödä. Niille järjestetään varmaan aikanaan omat hautajaisetkin, Ranta toteaa.

Päivän aikana siemenneste kerätään noin kymmeneltä pässiltä.

Uuhet asuvat vanhassa navetassa. ”Poikien” puoli on rakennettu entiseen perunapakkaamoon. Lampaat pääsevät myös ulos laitumelle.

HH Embryon myymästä siemennesteestä lähes kaikki menevät ulkomaille. Ulkomaan-tilauksista suuren osan välittää Hollannissa toimiva yrityskumppani.

Tällä hetkellä pässiasemalla on enemmän toimitettavia tilauksia, koska lupamenettely viivästytti tuotantoa.

– Meillä on lähdössä muutaman sadan annoksen tilaus Costa Ricaan, Ranta kertoo.

Kotimaassa pientä

Suomessa texel-lampaan siemenneste käy vielä toistaiseksi vähän kaupaksi. Kanta-Hämeen alueella on yksi lammastila, jossa kasvatetaan texel-lammasta.

– Tämän vuoden aikana tavoitteenamme on saada myös kotimaan myynti käynnistettyä, Ranta sanoo.

Lisäksi yhtiö aikoo perustaa oman lammastilansa ja kasvattaa rotutarjontaa. Toistaiseksi HH Embryolla on luvat ainoastaan texel-lampaaseen. Kasvutavoitteet ovat ainakin kovat.

– Uskon, että jos tekee tätä tai mitä tahansa liiketoimintaa sydämellä, niin työ tulee rakkaaksi ja se onnistuu. Jos sen tekee virkamiestyön asenteella, niin ei se onnistukaan, Ranta tiivistää. (HäSa)