Kanta-Häme

Lisäraha paikkaa vain joka toisen reiän varusteissa

Parlamentaarisen työryhmän lupaama 150 miljoonan euron asteittainen korotus puolustusvoimien materiaalihankintoihin ei riitä täysin korvaamaan viime vuosina tehtyjä säästöjä.

Panssariprikaatin komentaja, eversti Pekka Järvi arvioi, että lisärahan turvin saadaan katetuksi noin puolet siitä varusteluaukosta, joka syntyi vuonna 2011 tehtyjen supistuspäätösten seurauksena.

–Puutteita on etenkin ilmatorjunta- ja panssarintorjuntapuolella, johtamisjärjestelmissä sekä ampumatarvikkeissa, Järvi sanoo.

Hänen mukaansa esimerkiksi ampumatarvikkeet ovat tällä hetkellä jo sen verran kortilla, että niiden käyttöä koulutusammunnassa joudutaan harkitsemaan hyvin tarkkaan.

–Myös rynnäkkökivääreitä on vähän, samoin kuin harjoituskäytössä olevia panssarintorjunta-aseita.

Vuoden suurin kertausharjoitus

Eversti Järvi johtaa parhaillaan vuoden suurinta kertausharjoitusta. Maanantaina alkaneessa Wanaja14-harjoituksessa harjoitellaan ensi vuonna toimintansa aloittavien paikallisjoukkojen sodanaikaisia suojaus- ja taistelutehtäviä.

Vuosikausiin suurin ja näyttävin harjoitus ei liity Järven mukaan millään lailla meneillä olevaan Ukrainan tilanteeseen.

–Toki sekin osoittaa, että tarvetta harjoitukselle on.

Kertausharjoitusten määrä lisääntyy vastedes. Ensi vuonna niihin osallistuu 18 000 reserviläistä.

Esimerkiksi Panssariprikaatissa harjoitusaktiivisuuden noususta kertoo se, että kun viime vuonna kertausharjoituksiin osallistui muutamia satoja reserviläisiä, ensi vuonna lukumäärä nousee jo yli 2 000:een.

Paikallisjoukkoja ensi vuonna

Wanaja14-harjoituksen taustalla on ensi vuonna voimaan tuleva puolustusvoimauudistus, jonka myötä otetaan käyttöön paikallisjoukot operatiivisten ja alueellisten joukkojen rinnalle.

Niiden tehtäviä ovat muun muassa alueen valvonta, kohteiden suojaaminen, erikoisjoukkojen vastainen toiminta, vastatiedustelu ja yhteistoiminta siviiliviranomaisten kanssa.

Wanaja14-paikallispuolustusharjoitus näkyy etenkin Panssariprikaatin ja Porin prikaatin alueella.

Perjantaihin kestävään harjoitukseen osallistuu 2 000 sotilasta, joista reserviläisiä on 1 300.