Kanta-Häme

Lisävelka ei mahdu Riihimäen budjettiin

Veroprosenttiin ei Riihimäellä ensi vuodeksi valmistella korotusta, mutta kiinteistöveroa nostetaan.

Näin sanoo talousarviokirjaa valmisteleva kaupunginjohtaja Seppo Keskiruokanen, jonka ensimmäinen versio kirjasta on kaupunginhallituksen budjettiriihellä tutkittavana jo runsaan viikon kuluttua.

Ensi vuoden talousarvion tasapainottaminen riippuu Seppo Keskiruokasen mukaan entisen kauppaoppilaitoksen myymisestä. Hyria on ostamassa rakennuksen keskittääkseen opetustaan Riihimäellä.

Jos kaupunginjohtajan ehdotus etenee, kaupungin velkaantuminen tasoittuu, vaikkei vielä lähde laskuun.

Tässä vaiheessa budjettiin sisällytetyt rakentamishankkeet pidetään vielä salassa, joten keskustelu tekojääradan kattamisesta jäähalliksi pääsee pyörähtämään käyntiin vasta juuri ennen vaaliviikonvaihdetta.

Ei mikään rapakunta

Kova velkamäärä on yksi tekijä, joka veti Riihimäen Talouselämä-lehden ja Ilta-Sanomien teettämässä kuntien talousanalyysissä vielä kriisiytymättömien, mutta talouden rapakuntien joukkoon.

Keskiruokanen korostaa, ettei kaupungin talous ole niin huono, kuin listaus näyttäisi.

Nopeasti kasvavassa ja nuorta väkeä vetävässä kaupungissa velkaa on kertynyt lähinnä koulusaneerauksista, jotka muilla vertailun kunnilla on vasta edessä.

– Olemme viime vuosina ottaneet kaksi tai jopa kolme kertaa enemmän velkaa kuin kantokyky kestää. Nyt edessä on välivuosi ja jatkossa suhteellinen velkamäärä ei kasva, Keskiruokanen toteaa.

Kaupunginjohtaja ajaa vahvasti perusturvatoimen ja terveydenhuollon tiivistä yhteistyötä, joka olisi yhden toimialajohtajan ja lautakunnanhoidettavana.

Yhteistyön tiivistäminen samaan toimialaan säästäisi kaupungin menoja vuosittain 3– 4 miljoonalla eurolla.

Riihimäen ensi vuoden talousarvio julkistetaan muutamaa päivää ennen kuntavaaleja. (HäSa)

Päivän lehti

20.10.2020

Fingerpori

comic