fbpx
Kanta-Häme

Liukkaan kelin rata suunnitteilla Katisten kartanon maille

Katisten kartanon alueella toimiva Land Rover Experince Finland -maastoajoharjoittelukeskus haluaa laajentaa toimintaansa rakentamalla alueelleen liukkaan kelin radan.

– Lupaprosessit ovat vielä kesken, joten mitään ei ole vielä kirjoitettu kiveen, kertoo pääkouluttaja ja hallituksen puheenjohtaja Tomi Karrinaho.

Päätös tehdään joulukuun loppuun mennessä ja mikäli se on puoltava, on rakennustyöt tarkoitus aloittaa siten, että rata saataisiin käyttöön jo ensi talvikaudeksi.

– Tavoitteenamme on, että voisimme järjestää joitakin tapahtumia jo ensi vuonna. Ensimmäinen kausi tulee tietenkin olemaan ikään kuin harjoittelua, kun selvitämme rataan liittyviä käytännön asioita, Karrinaho kertoo

Tarkoituksena on rakentaa noin 500 metriä pitkä suora ajo-osuus, jolla voi tehdä liikenneturvallisuuteen liittyviä harjoituksia, kuten jarrutuksia, väistöjä ja slalomia.

– Ajatuksenamme on rakentaa myös kitkaympyrä, jossa on helppo esitellä auton ali- ja yliohjautuvuutta ja niiden korjauksia. Lisäksi olemme kaavailleet pienehköä käsittelyrataa, jossa tullaan kulkemaan liikennenopeuksilla ja käsittelemään autoa liukkailla, turvallisesti hankien ympäröimänä, Karrinaho kertoo.

Liukastelua vuoden ympäri

Talvikauden lisäksi on mahdollista, että rataa käytetään myös kesäaikaan, mikäli lupa rakentamiselle saadaan. Kun maalatun asfaltin päälle ruiskutetaan vettä, on liukasoloissa harjoittelu mahdollista ympäri vuoden.

Rataa tullaan Karrinahon mukaan käyttämään yrityksen omaan toimintaan, sekä mahdollisesti autokouluille järjestettävään liukkaan kelin koulutukseen.

– Käytämme radalla vakioautoja, eikä kyseessä ole mikään kilpatoiminta. En myöskään näe syytä vuokrata rataa ulospäin, hän sanoo.

Vaikka rakennuskuluja on sentin tarkkuudella mahdotonta sanoa vielä, on Karrinahon mukaan rataan uppoavat kymmenettuhannet eurot valtava investointi firman kokoon nähden.

– Tarkkoja numeroita ei vielä ole, sillä hinta riippuu siitä, miten kauan maata tullaan muokkaamaan. Tarkoituksenamme ei ole rakentaa katsomoita, valaistusta, tai lämmitettyjä rakennuksia, vaan maantyöstö on suurin kulu. (HäSa)

Menot