Kanta-Häme

LKV-tutkinto ensi yrittämällä

Laillistetun kiinteistövälittäjän LKV-tutkinto on ensi vuonna aikaisempaa arvokkaampi paperi.

Keskuskauppakamari järjestää kiinteistövälittäjäkokeen vielä kaksi kertaa loppuvuoden aikana. Seuraava koe on lauantaina 5. syyskuuta.

Paineet kovenevat vaikeana pidetyssä kokeessa.

Ensi vuoden alusta laillistetun kiinteistönvälittäjän LKV-tutkinto pitää olla vähintään puolella jokaisen kiinteistönvälitysliikkeen välittäjistä. Tähän saakka pätevyys on vaadittu vain välitysliikkeen vastaavalta hoitajalta.

Hämeenlinnalainen Harri Keskitalo läpäisi LKV-kokeen ensi yrittämällä. Häntä ihmetyttää, että hän oli kaupungista ainoa tutkinnon viime toukokuussa suorittanut.

Hämeen kauppakamarin alueelta kokeessa kävi 37 henkilöä, joista 13 läpäisi sen. Muut hyväksytyt olivat Forssasta, Lahdesta, Nastolasta ja Hollolasta.

Yhteensä LKV-kokeessa kävi 535 kokelasta, joista 227 (42 %) hyväksyttiin.

– Kyllähän se tutkinto vaativa on. Kiinteistölainsäädäntö pitää hallita ja osata lukea lakikirjaa. Lisäksi pitää pystyä perustelemaan, miksi nimenomaan kyseistä lainkohtaa sovelletaan ja mitä se kansankielellä tarkoittaa.

Kolmisen vuotta alalla ollut Keskitalo ei käynyt tutkintoon valmistautuessaan mitään varsinaista koulutusta. Torniosta Hämeenlinnaan vuonna 2001 muuttanut Keskitalo on työskennellyt aikaisemmin rakennusalalla ja erilaisissa myyntitöissä.

– Olen meidän firman vastaavan hoitajan Lassilan Pekan kanssa käynyt asioita läpi ja aina juurta jaksaen selvittänyt ne kaikki, en vain puolta niistä. Kun haluaa tietää, mitä tekee, niin kyllähän laki tulee tutuksi jatkuvine muutoksineen.

Keskitalo työskentelee viime marraskuussa avatussa Ässä LKV:ssä, jonka kolmesta välittäjästä kahdella on LKV-pätevyys ja kolmas on suorittanut kiinteistönvälitysalan ammattitutkinnon (KiAT).

Hämeenlinnassa toimivista kiinteistönvälitysyrityksistä ei kaikilla vielä ole lain ensi vuonna edellyttämää määrää tutkinnon suorittaneita.

Syyskuun kokeeseen Hämeen kauppakamarin alueelta on ilmoittautunut 28 henkilöä, heistä yhdeksän Hämeenlinnasta, kolme Hattulasta ja kaksi Janakkalasta.

– Viimeksi oli huippumäärä osallistujia. Tarvetta tutkinnoille on runsaasti, sanoo Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Kirsi Aaltio.

Aaltio arvelee, että selitys hylättyjen suureen määrään on se, että koetta ei ole otettu tosissaan.

– Ehkä on menty kokeilemaan kepillä jäätä. Nyt kaikkien on syytä suhtautua kokeeseen sen vaatimalla vakavuudella.

Hämeen kauppakamarin Kirsi Aaltion mukaan tutkinnon suorittaminen antaa myös asiakkaille luottamusta siihen, että kiinteistönvälittäjän tiedot ovat ajan tasalla.

Kiinteistönvälitysyrityksillä on ollut runsaasti aikaa varautua vuoden vaihteen tuomaan muutoksen.

– Suoraan lakia tulkiten sellaisilla yrityksillä ei ole enää toimintaedellytyksiä, joissa ei ole lain edellyttämää määrää tutkinnon suorittaneita. Bisnes päättyy siihen ainakin itsenäisenä toimistona.

Ammatin loppumista lakimuutos ei tarkoita välttämättä kuitenkaan kenellekään.

– Yritykset ovat edelleenkin kiinnostuneita ottamaan töihin myös välittäjiä, joilla ei ole tutkintoa, kunhan yrityskohtainen minimäärä täyttyy. HÄSA

Päivän lehti

7.4.2020