fbpx
Kanta-Häme

LNG-terminaalin paikka ratkeaa ensi vuonna

EU:n investointituki joko Suomeen, Viroon tai Latviaan rakennettavalle suurelle nesteytetyn maakaasun (LNG) tuontiterminaalille ratkeaa ensi vuonna.

Euroopan komission julkistamalla tukikelpoisten hankkeiden listalla ovat Latvian Riika, Suomen Inkoo sekä Viron Muuga ja Paldiski.

EU:n energiakomissaarin Günther Oettingerin mukaan tukea voidaan myöntää vain yhdelle alueen terminaalihankkeelle.

EU-tuen saamisen edellytyksenä on, että terminaali palvelee useampaa EU-maata. Gasum oy:n suunnittelemalla, Itämeren alittavalla kaasuputkella Suomen ja Baltian maiden kaasuverkot voitaisiin liittää toisiinsa, jolloin Suomen terminaalista hyötyisivät myös Baltian maat.

– Kyseessä yli 500 miljoonan euron investointi Tästä terminaalin osuus on 380 miljoonaa euroa ja Suomenlahden kaasuputken osuus noin 110 miljoonaa euroa. Lisäksi Suomeen ja Viroon on rakennettava vahvistuksia nykyiseen kaasun siirtoputkiverkkoon. Hankkeesta toimitetaan EU:lle liiketoimintasuunnitelma, jossa on kattavasti esitelty terminaaliin rahoitus, sanoo projektijohtaja Timo Kallio.

Kompromissia haetaan

Komission listalle päässeet voivat hakea investointitukea ensi vuonna. Gasumin ja Suomen valtion edustajat jatkavat myös neuvotteluja poliittisen kompromissin saamiseksi Viron kanssa. Tällöin maat voisivat itse ratkaista vielä tämän vuoden puolella, kumpi jatkaa hakuun.

Gasum valmistautuu tekemään oman investointipäätöksen EU-tuen ratkeamisen jälkeen vuoden 2014 loppuun mennessä.

Tästä terminaalin rakentaminen etenisi vaiheittain siten, että LNG:n tuonti voisi alkaa vuoden 2016 lopussa, jolloin myös Itämeren alittava kaasuputki olisi käytössä. Täydellä kapasiteetilla terminaali toimisi vuoden 2018 lopussa. (HäSa)

Menot