Kanta-Häme

Logistiikan suosio yllätti

Logistiikan suosio ylitti kaikki odotukset Forssan ammatti-instituutissa. Hakijamäärä moninkertaistui edellisvuodesta. Tänä vuonna hakijoita oli pitkälti toistasataa, joista sisään pääsi 18.

FAI:n logistiikan opettajan Jussi Virtasen mukaan buumille löytyy väkevää tilausta työelämästä.

– Työnantajatahojen mukaan tässä alkaa tulla jo kiirus. Hyvistä kuljettajista uhkaa olla muutaman vuoden päästä huutava pula, hän kertoo.

– Viime vuonna valmistuneista kaikki saivat työpaikan.

FAI:n lukuvuosi pyörähti käyntiin entistä ehommissa tiloissa. Catering-alan ja ruokalan kotipesä C-rakennus rempattiin kesän mittaan valmiiksi sekä sisä- että ulkopuolelta. Sen myötä FAI:n vuosia kestänyt miljoonaremonttien sarja on nyt loppusuoralla. Vuoroaan odottaa enää asuntola, joka saneerataan ensi kesänä.

– Näin vahva panostus oppimisympäristön kehittämiseen vaikuttaa toivottavasti niin henkilöstön kuin opiskelijoidenkin motivaatioon, FAI:n rehtori Tuula Koivula sanoo.

Uudistukset eivät rajoitu opiskelupuitteisiin. Ammatillisen koulutuksen opetussuunnitelmia ja arviointikriteerejä hiotaan ensi vuonna uuteen uskoon.

– Jatkossa keskitytään arvioimaan opiskelijan todellista osaamista eikä niinkään sitä, kuinka paljon kukin on paikalla, Koivula kiteyttää.

Mahdollisuus nopeuttaa valmistumista

Ammattiosaamisen näyttöjen ja muun arvioinnin merkityksen korostuminen avaa hyville opiskelijoille mahdollisuuden valmistua aiempaa nopeammin.

– Ja jos joku on vaikkapa ollut sairaana, hän voi silti oppia asiat itsenäisesti. Vastaavasti joku, joka on ollut koko ajan läsnä, ei välttämättä siltikään osaa, ja silloin pitää opetella lisää, Koivula sanoo.

Kun poissaoloista ei enää rangaista entiseen tapaan, voi joillekuille toki syntyä kiusaus lintsata ja laiskotella.

– Onhan siinä sellainenkin riski, mutta ennen kaikkea tämä on mahdollisuus aktiivisille ja lahjakkaille opiskelijoille. He voivat näyttää osaamisensa muullakin tavalla kuin luokassa istumalla.

Ammatillinen koulutus vetää tätä nykyä vahvasti. Rehtori Koivulan mukaan FAI:n korkeasuhdanne on kestänyt liki kymmenen vuotta, eikä yksikään koulutusala ole näillä näkymin vaarassa notkahtaa vaakalaudalle. (HäSa)

Menot