fbpx
Kanta-Häme

Lohikesästä voi tulla huikea: ”Koskaan ei ole ollut näin hyvää alkua lohennousulle”

Kalastajat ovat viime päivinä saaneet Tornionjoella saaliikseen runsaasti isoa nousulohta. Verkkopalstojen kalakuvissa paistattelee onnellisia pyytäjiä jopa yli 20-kiloisten saaliskalojen kanssa.

Tornionjoen ja Simojoen lohilaskurit vahvistavat, että molemmissa joissa lohennousu on alkanut poikkeuksellisen aikaisin. Luonnonvarakeskus Luken kaikuluotainten mukaan kutukaloja nousee nyt runsaasti ylävirtaan.

– Koskaan aikaisemmin ei ole ollut näin hyvää alkua lohennousulle. On äärimmäisen mielenkiintoista nähdä, mitä kesän mittaan tapahtuu. Kun kutuvaellus on aikainen, yleensä myös kalojen kokonaismäärä nousee kesän aikana korkeaksi, sanoo Luken tutkijaAtso Romakkaniemi.

Aikaista vaellusta selittää Romakkaniemen mukaan lämmin kevät ja Tornionjoella myös sopiva vedenkorkeus.

Taustalla vaikuttaa myös luonnonlohen parantunut tilanne. Lohikannat ovat elpyneet sekä Tornion- että Simojoella 1980-luvulta lähtien. Esimerkiksi Tornionjokeen nousi vähimmillään vain muutamia tuhansia kutukaloja. Määrät ovat nousseet sittemmin jopa monikymmenkertaisiksi.

Vuonna 2012 kutukalojen määrä Tornionjoessa nousi 50 000–60 000 tienoille ja näissä luvuissa on sen jälkeen pysytty. Lohen elinkaaresta johtuen parhaat kalavuodet saattavatkin olla edessä vasta parin vuoden päästä. Romakkaniemen mukaan eritoten Tornionjokea laskeutuu parhaillaan erittäin suuria määriä poikasia. Ne ovat peräisin ensimmäisestä paremmasta kutuvuodesta 2012.

Jos nämä poikaset säilyvät Itämerellä luontaisesti hyvin hengissä, eikä niihin kohdistuva kalastuspaine merellä kasva, myös nousulohien määrän pitäisi jatkaa kasvuaan.

Menot