Kanta-Häme

Loimijoen sortuneen rannan korjaus on valmistumassa

Forssan halkaisevan Loimijoen kehräämöalueen kohdalta sortunut rantapenkka saadaan korjatuksi lokakuun aikana. Penkka sortui huhtikuussa, kun kevät tuli hyvin nopeasti, maa vettyi ja joenpinta oli juoksutuksien takia tavanomaista alempana.

Kaupunki joutui nopeasti hankkimaan joen pohjaan iskettävän metallisen ponttiseinän, jottei virtaava vesi syö penkkaa enempää. Sortumapaikka sijaitsi osittain yhden vanhan kehräämörakennuksen kohdalla ja vaarana oli rakennuksen vaurioituminen.

Kesän aikana ponttiseinän suojissa joen penkkaa on paalutettu ja paalujen päälle on rakennettu vahva betonimuuri. Rakenne on suunniteltu kestämään seuraavat sata vuotta. Sortunut seinämäkin oli noin sadan vuoden ikäinen, puupaaluille tehty muuri.

Kallis muurinpätkä

Forssan tekninen johtaja Antti Heinilä kertoo, että muurin korjaaminen kaikkine töineen tulee maksamaan 291 000 euroa. Uutta muuria rakennettiin kehräämön puolelle 40 metriä ja myös joen vastakkaista rantaa on korjattu.

– Virkamiehet hiukan pelästyivät, kun kuulimme hinnan. Teimme rannassa tarkastuksen ja tulimme siihen tulokseen, että urakoitsijan esittämä hinta on asianmukainen. Jälkeenpäin ajatellen ponttiseinä olisi ehkä pitänyt ostaa kaupungille, eikä vuokrata. Vuokra on sentään noin 100 000 euroa. Vuokraamalla seinä kuitenkin saatiin nopeimmin paikalleen, hän sanoo.

Forssassa on enemmänkin vanhaa Loimijoen rantamuuria. Osalla muureista on ikää paljon, osa on 1990-luvulta.

– Meidän pitää kartoittaa muurien kunto ja suunnitella niiden hoito ja tarvittavat remontit, Tekninen johtaja Heinilä sanoo. (HäSa)