Kanta-Häme

Loiri saa miehen kyyneliin

Monitaituri ja tunteiden tulkki Vesa-Matti Loiri on tänä kesänä kiireinen mies. Loirin pitää kiireisenä Mika Kaurismäen ohjaaman elokuvan kuvaukset ja Vain Elämää -sarja.

Loiri ei tänä kesänä panosta konserttien määrään, vaan laatuun. Monitaituri kiertää kesälavoja hurjasti laihtuneena ja aina yhtä karismaattisena. Koko kansan suosikkia tullaan katsomaan ikään tai sukupuoleen katsomatta.

Linnanpuistossa lauantaina esiintynyt Loiri tuntuu vetoavan kaikkiin.

Sanat suoraan sydämestä

Vesa-Matti Loiri istahtaa Linnanpuiston Rantalavalle piknik-yleisön huutaessa. Vesa-Matti Loiri All stars -konsertti lähtee käyntiin vauhdikkaasti kappaleella ”Laivat puuta, miehet rautaa”.

– Vesku on rautaa, joku yleisöstä huutaa.

Loiri ei nosta takapuoltaan tuolista missään vaiheessa. Se ei menoa kuitenkaan haittaa, sillä Loiri yhdistää ilmiömäisen taitavasti näyttelijän ja laulajan taitojaan.

Tunnettujen kappaleiden tulkinnat tuntuvat tulevan suoraan sydämestä. On mahdotonta sanoa näytteleekö Loiri lavalla vai ei. Oikeastaan sillä ei ole väliä, yleisön reaktiot ovat kuitenkin aitoja.

Legenda ei diivaile

Vaikka Loiri on jo lähes legendaksi muodostunut tähti, ei hänellä ole suuren staran elkeitä. Pitkän uran tehnyt mies arvostaa myös bändin muita jäseniä. Hän kertoo bändin soittajien nimet useaan otteeseen ja pyytää yleisö hurraamaan myös heille.

Hän pyytää aplodeja jopa miehelle, joka käy välillä laittamassa Loirin nuottitelineen ojennukseen.

Loiri on ehdottomasti melankolisten tunteiden tulkki. Moni pyyhkii silmäkulmiaan, kun Loiri ja bändi kajauttavat ilmoille Loirin ehkä tunnetuimmat tulkinnat ”Tuomittuna kulkemaan” ja ”Vanhoja poikia viiksekkäitä”.

Huumoria kyynelten keskellä

Välispiikeissä yleisö saa nähdä Loirista myös toisen puolen, huumorimiehen. Loiri pohtii kesken keikan muun muassa sitä, mitä hän ja jazz-muusikot aikovat tehdä eläkepäivillään.

Hänellä on valtiovallalle jo ehdotus.

– Meille voisi varata tämän konserttialueen kokoisen paikan ja laittaa sinne neljä leikkilavaa, jossa voisimme esiintyä itsellemme, Loiri sanoo.

– Sukulaiset saisivat tulla katsomaan, mutta ruokkia ei saisi, hän jatkaa.

Monilahjakkuus ja kansan tunteiden tulkki

Keikan aikana bändi esittää kaikki Loirin tunnetuimmat tulkinnat. Koko konsertin ehdoton helmi on kuitenkin kappale Albatrossi, jonka aikoinaan sävelsi ja sanoitti Juha Vainio.

Kappaleen tulkintaan tiivistyy kaikki se, mitä Loiri on – monilahjakkuus ja kansan tunteiden tulkki.

Loiri aloittaa Albatrossi-kappaleen hennolla sydäntä särkevän kirkkaalla äänellä, puolivälissä biisi yltyy mahtipontiseksi raskaaksi poljennaksi.

Tuusulalainen Kimmo Käkelä pyyhkii silmäkulmiaan.

– Tuli ihan edesmennyt isä mieleen. Hänen kanssaan me kuuntelimme Veskua ja Junnua, hän sanoo.

Juuri kun kylmät väreet pyyhkäisevät yleisön läpi, tunteenpalon keskeyttää Loirin huuto.

– Perkele, hän karjaisee ja pyyhkii kädellään otsastaan ”linnun kakkaa”.

Yleisö remahtaa nauruun.

Kun konsertti päättyy, sadeviittojen suojissa olevat ihmiset pyyhkivät silmäkulmiaan. Ilosta tai surusta. Luultavasti molemmista. (HäSa)

Päivän lehti

27.9.2020

Fingerpori

comic