fbpx
Kanta-Häme

Loistoonsa puhjennut kukka

Videolla Nataliya Talandite, 38, näyttää plastiselta hahmolta, joka liikkuu uskomattomalla tavalla. Eihän kukaan voi olla noin – no, elastinen.

Talandite nauraa.

– Kyllä voi!

Nataliya Talanditen kädet ja koko yläruumis elävät koko ajan, kun hän puhuu. Ja hän puhuu paljon. Puheessa toistuvat samat sanat: rakkaus, tanssi, luonto. Niistä Talandite elää ja hengittää.

Hämeenlinnalainen Erno Halonen ja Talandite törmäsivät sattumalta Intiassa vuonna 2009. Molemmat olivat ystäviensä kanssa reissussa. Yhteinen sävel löytyi heti.

– True love, kuten Talandite asian ilmaisee leveästi hymyillen.

Siitä asti pariskunta on liikkunut paljon Moskovan ja Hämeenlinnan väliä. Talandite on usein ajanut Moskovasta Hämeenlinnaan ja takaisin. Pitkä matka auton ratissa on ollut “meditaatiota”.

Naimisiin he menivät marraskuussa 2011. Viime keväänä Talandite päätti muuttaa Halosen luokse Hämeenlinnaan. Nyt hän nauttii siitä, että voi ajaa Halosen perheen mökille Katiskoskelle koska tahansa tai poiketa kävelylle metsään.

Suomessa Talandite on rakastunut paitsi Haloseen, myös metsiin ja luontoon.

– Koko ikäni Moskovassa ihmettelin, että mitä minä teen täällä!

Talandite ei suinkaan ollut toimeton Moskovassa. Lapsesta asti hän voimisteli ja kiersi kansainvälisissä kilpailuissa ympäri maailmaa.

Ankarasta treenaamisesta syntyi pohja fyysiselle kunnolle ja kunnioitus itseä kohtaan.

Voimistelu oli kuitenkin taiteelliselle tytölle liian kurinalaista, ja valmentaja huomasi sen. Hän ehdotti voimistelun vaihtamista tanssiksi.

Siihen aikaan Moskovassa oli vahva klubikulttuuri, ja kun Talandite näki klubeilla tanssiesityksiä, hän syttyi.

Silloin Venäjällä elettiin kulttuurin kulta-aikaa, ja nuorille Venäjä näyttäytyi hyvänä paikkana elää ja olla.

Nuori nainen perusti oman tanssiryhmän. Hänellä oli visio tanssimisesta luksusklubeilla.

Ryhmä teki hienot puvut ja meni ehdottomaan esiintymistä luksusyökerhoon. Sopimus syntyi. Talanditesta tuli tanssiva artisti.

– Se oli hauskaa ja huoletonta aikaa. Työskentelin myös mallina.

Talanditen tanssinäytöksissä asut olivat usein fantasiamaailmasta, ja niiden takana oli usein nimeä saaneita vaatesuunnittelijoita.

– Olen ollut muusa monelle suunnittelijalle. He eivät vain usein ymmärrä sitä, ettei muusaa voi omistaa. Sen pitää antaa kulkea vapaana, jotta voi syntyä jotakin uutta.

Nyt ajat ovat toiset. Venäläisillä taiteilijoilla ei ole helppoa eikä huoletonta, vaan ilmapiiri on tunkkainen.

Talanditen mukaan lahjakkuuden kadottaa helposti.

– Mahdollisuuksia on nykymaailmassa niin paljon, mutta moni hukkaa oman pointtinsa vaihtoehtojen keskellä. Itse olen yrittänyt olla monelle tanssijalle avain: avata heidän lahjakkuuttaan ja tukea sitä.

Talandite haluaa opettaa ihmisille heittäytymistä. Moni kuvittelee, ettei osaa esimerkiksi tanssia. Talandite pyörittelee päätään.

– Osaamme, jos vain haluamme. Ei pidä ajatella, mitä muut ajattelevat, vaan tehdä. Itse olen onnekas, kun olen saanut tehdä sitä, mistä tykkään.

Tanssin opetusta Talandite haluaa jatkaa myös Hämeenlinnassa. Hän suunnittelee muun muassa tanssituntien tai oman tanssistudion perustamista.

– Elämässäni on ollut paljon ihmisiä, jotka ovat kannustaneet ja uskoneet minuun. Se on ollut lahja ja auttanut tekemään omaa juttua.

Nyt ajetaan kohti Katiskosken mökkiä. Siellä hän istuu rappusille ja ihailee luontoa.

– Löysin sielurauhan, kun tapasin Ernon.

Nyt Talandite haluaakin jakaa kaikkea sitä rakkautta, mitä hän on osakseen saanut.

– Olen täynnä rakkautta. Ehkä se tulee siitä, että minua on rakastettu paljon. Olen kuin puutarhan kasvi, jota on hoidettu hyvin ja joka on puhjennut kukkaan. HÄSA

Menot