Kanta-Häme

Lokakuun lämpimin päivä helli ulkoilijoita - Aurinko houkutteli pulahtamaan uimaan

Kanta-Häme kylpi syksyisessä lämmössä sunnuntaina. Koko maan lokakuun lämpöennätykset paukkuivat rikki jo yöllä.
Eve Makkonen on räväkkä nainen, joka ei vähästä säikähdä. Uintireissu Ahvenistolla osoittautui kuitenkin jäätäväksi.
Sari Heikkilä ja Arto Grip kalastavat aina, kun siihen tarjoutuu mahdollisuus. Nyt oltiin Mierolassa, vähän aikaa sitten Hämeenlinnassa Rautatiesillan alla.
Suvi, Eero ja Ronja Poussu nauttivat poikkeuksellisen lämpimästä sunnuntaista ja lähtivät soutelemaan uudenkarhealla veneellään Vanajavedelle. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koululaisten syyslomalle ei olisi voinut olla kauniimpaa lähtölaukausta kuin poikkeuksellisen lämmin sunnuntai. Pohjanmaalla lyötiin lämpöennätykset rikki jo yöllä, kun Vaasassa mitattiin 14,3 astetta. Päivällä ennätys tehtailtiin sen sijaan Pohjanmaalla, kun Kruunupyyssä mitattiin 21 astetta. Kanta-Hämeessä ei jääty juuri pekkaa pahemmaksi. Iltapäivällä mittareissa oli nimittäin 19 astetta. Katisten sääaseman sunnuntain huippu oli 19,2 astetta.

Virvelin rannassa Hämeenlinnassa oli elämää jo hyvissä ajoin sunnuntaina. Hämeenlinnalainen Vilho Vihervaara oli tullut tarjoamaan kyytiä vävypojalleen joka siirsi veneensä kirjaston rannasta talviteloille.

– Onhan se vähän sääli siirtää vene pois juuri nyt, kun on näin hienot kelit, mutta onhan se mukavampi kuljettaa auringonpaisteella kuin kaatosateella, Vihervaara tuumii.

Tältä kesältä Vilho Vihervaaran mieleen jäi venereissu Valkeakoskelle. Kaikki onnistui hienosti ja kesäteatteri maistui mukavalta.

– Tämä kesä on ollut aivan ihana, mutta kaikki hyvä loppuu aikanaan, Vilho Vihervaara huokaisee.

 

Lämpö houkutteli hämeenlinnalaiset rannoille. Suvi ja Eero Poussu lähtivät Vanajavedelle soutelemaan kylässä olevan tyttärensä Ronjan kanssa. Kyllä perheen kelpasi, kun alla oli upouusi vene ja päivä oli alkanut aamu-uinnilla Ahvenistolla.

Kaikki uusi on aina ensin vähän vaikeaa. Nyt päällä olivat ensimmäistä kertaa upouudet liivitkin, joiden pukeminen kävi yllättävän tottuneesti.

– Soutuvene on ollut meille pitkäaikainen haave. Innostuimme ostamaan sen, kun kesä oli niin valtavan hieno. Syksyllä hinnat ovat sitä paitsi matalalla, Suvi Poussu kertoo.

Poussuille oli käydä vahinko jo ennen kuin uusi vene saatiin työnnettyä Vanajaveteen. Onneksi Eero Poussu huomasi, että veneessä ei ollut tappi paikoillaan.

– Kyllä tähän varmasti joskus tottuu…

 

Tuntui, että koko kaupunki oli sunnuntaina liikkeellä. Loimalahdessa asuva Eve Makkonen ei raaskinut kököttää sisällä, kun aurinko kellotti kuumana taivaan kannella. Hän pakkasi tottuneesti uimavälineensä pussiin ja suuntasi Ahvenistonjärvelle.

Makkonen ei kaivannut luilleen saunassa lämmittelyä ennen kuin meni uimaan.

– Olen käynyt täällä uimassa melkein joka päivä koko kesän. Tämä on hyvästijättö tälle ihanalle kesälle, Makkonen huokaisee ja hyppää järveen. Kovin kauan ei värisevä nainen vedessä köllötellyt.

– Se oli ihan hirveän kylmää. Ei varmasti edes kymmentä astetta, Makkonen epäilee.

Jos hämeenlinnalaiset kansoittivat kerran Ahveniston, ruuhkauttivat hattulalaiset Mierolan sillan ja sen suositun ravintolan.

Sari Heikkilä ja Arto Grip heittelivät virvelillä rannalla tottuneesti, mutta epäilivät, että kalat eivät pidä lämmöstä yhtä paljon kuin ihmiset.

– Eilen sain pari pientä haukea, mutta tänään ei ole ollut oikein syöntiä, Sari Heikkilä myöntää.

Parivaljakko kokeilee ensimmäisiä kertoja ns. jigeillä kalastamista, mutta se ei voi olla kalojen piilottelun syy.

– Kun nyt saisi sen verran, että voisi paistaa ahvenen tai kuhan voissa pannulla. Silloin kala on parhaimmillaan, Heikkilä kehuu. HäSa

Päivän lehti

19.1.2020