Kanta-Häme

Lokinperä astuu taloustalkoisiin

Hausjärven tuore keskustalainen kunnanhallituksen puheenjohtaja Pekka Lokinperä (46v.) joutuu ensi töikseen käynnistämään taloustyöryhmän kokoamisen.

– Tuskin joudumme tekemään miinusmerkkistä lisätalousarviota. Nyt on keskityttävä pitämään huolta, että laaditussa talousarviossa pysytään. Viime vuoden 1,5 miljoonan euron alijäämä ei saa toistua. Talous tulee saada tasapainotettua viimeistään vuoteen 2015 mennessä.

Lokinperä muistuttaa, että asukkaiden tarpeet säätelevät lopulta kunnan taloutta. Rahaa tarvitaan viranomaispalveluihin, koulutukseen, päivähoidon järjestämiseen, terveydenhuoltoon ja muihin peruspalveluihin.

Näissä onnistuminen luo asukasviihtyvyyttä ja tekee Hausjärvestä halutun asuinkunnan.

– Meillä on väkisin edessä isoja ja kalliita haasteita, kun on rahoitettava Ryttylän koulun peruskorjaus ja hoidettava Monnin koulun kosteusongelmat.

Talouden notkahdus sattuu ikävään aikaan. Kunnan säilyminen itsenäisenä ei onnistu, ellei taloutta saada lähivuosina tasapainoon.

Muutoksia väistämättä edessä

Pekka Lokinperä väläyttelee rakenteellisia muutosvaihtoehtoja, joissa puhutaan esimerkiksi kirjastoauton tapaan kunnassa kiertävistä palvelubusseista hoitamassa ihmisten terveyttä ja jopa hampaita. Esimerkkejä löytyy itärajan kunnista. Vaihtoehtoja on pohdittava ennakkoluulottomasti.

– Jos heikko talous ajaa kuntaliitokseen, mahtavatko asukkaat saada sen paremmin lähipalveluja kuin itsenäisessä ja talouttaan karsivassa kunnassa? Kun isoja ratkaisuja tehdään, pitää pystyä näkemään sekä hyvät että huonot vaikutukset. Pelkkiä rusinoita ei kukaan pullasta saa.

Ratkaisuja on edessä väistämättä, kun Hausjärvellä linjataan kantaa alueen sosiaali- ja terveydenhuoltopalvelujen järjestämiseen ja väistämättä myös kuntaliitokseen. Lokinperä haluaa kuitenkin, ettei pienen kunnan asukkaan palvelut kaikkoa kauas ja muutu kasvottomiksi.

– Ihmisten kohtaamisen ei pitäisi jäädä sivuseikaksi.

Yhteinen sävel on pakko löytää

Riihimäen seutukunnan yhteistyön kehittämisessä urakkaa on vielä pitkälti edessä. Pekka Lokinperän mukaan tiivistyvän ja syvenevän yhteistyön tekeminen naapurikuntien ja kaupunkien välillä on ensiarvoisen tärkeää.

Hausjärvi odottaa työn käynnistyvän vähintäänkin pienissä, mutta tietä avaavissa kohteissa.

Riihimäen kanssa pitäisi olla helppoa rakentaa yhteisiä koulu- ja päivähoitopalveluja Erkyläntien ja Karhintien varrella, joilla asutus on kasvamassa yhteen kuntarajalla. Palvelujen rakentaminen molemmille puolille kuntarajaa on turhan kallis ratkaisu.

Monnissa taas tarvitaan luontevaa yhteistyötä Hyvinkään kanssa, jotta taajaman asukkaiden palvelutarjontaa voidaan kasvattaa. Oma seisake on myös välttämätön, jotta taajaman asukkaille saadaan joustavat kulkuyhteydet.

– Näistä kuvioista on neuvoteltu, mutta rajoja ei vielä ole pystytty häivyttämään niin kuin pitäisi. Rajat pitäisi pyyhkiä myös terveyspalveluista myös maakuntatasolla. Siinä riittää haastetta tälle valtuustokaudelle. (HäSa)

Mainos