fbpx
Kanta-Häme

Lokki lensi kesäksi Janakkalaan

Laivakoira Rapsu haukkua räksyttää letkulle Lokin kannella. Taistelu päättyy letkun voittoon ja Rapsu vetäytyy paikalta nolona.

Lokin omistaja Joni Siikavirta saa aluksen yllättävän nopeasti liikkeelle Turengin Suvirannan laiturista. Hiidenjoki näyttää parhaimmat puolensa kesäauringossa.

– Olen lapsesta asti kasvanut joen rannalla ja se on minun sielun maisemani, Lokin kippari sanoo ja ohjaa laivaa tarmokkaasti. – Tällä laivalla on luonnetta. Se täytyy tuntea hyvin ennen kuin pääsee edes liikkeelle.

Pietarissa vuonna 1913 miinalaivaksi rakennettu Lokki on kotonaan Vanajavedellä.

Laivan ensimmäinen elämä oli miinaveneenä Viipurissa, mutta sitten A7 muuttui hinaajaksi ja sai nimekseen Ukko. Sen jälkeen laiva ei enää Vanajavedeltä lähtenyt ja muutti enää vain nimeään, väriään ja sukupuoltaan.

Mustanpuhuvasta Ukosta tuli oranssinvihreä Jenni ja lopulta Joni Siikavirran kunnostama valkoinen Lokki vuonna 2013.

– Lokki on kunnostettu vanhaa kunnioittaen. Lokki on rakenteeltaan ja ulkoasultaan hyvin säilynyt Siikavirta huomauttaa.

Siikavirralle Lokki on rakas harrastus, johon voi ottaa koko perheen mukaan. Kaksivuotias Kaisla-tytär on jo tottunut laivaan ja vaimo Maria Jegoroff miehensä projekteihin.

– Haluan toteuttaa unelmani. Omasta laivasta olen unelmoinut siitä asti, kun minulle luettiin kirja Rasmus Nalle rakentaa laivan. Jo pelkkä ajatus Lokista riittää tekemään minut onnelliseksi, Siikavirta sanoo.

Lokki on jo toinen Siikavirran laivaprojekti. Ensimmäisestä hän luopui suuritöisyyden takia. Lokissakin riitti työtä, mutta ei tolkuttomasti.

– Toivon, että voin säilyttää Lokin hyvässä kunnossa ainakin seuraavat sata vuotta, Siikavirta sanoo.

Lokki on rahanreikä, mutta niinhän unelmat yleensäkin ovat. Se on sijoitus omistajansa henkiseen hyvinvointiin. Helsinkiläinen juristi sanoo olevansa joskus kovilla.

– Minulla on oltava aina joku projekti menossa, sillä minun täytyy tehdä koko ajan käsilläni. Rakensin vanhoista hirsistä kotimaisemiin kesämökin ja oman aikansa ottavat museoautot.

Puuhakas mies osti Lokin valkeakoskelaiselta Markku Hiltuselta viisi vuotta sitten. Hiltunen kipparoi Lokkia yli 30 vuotta ja alkoi väsyä.

– Onneksi hän on aina valmis auttamaan, kun tarvitsen apua.

Lokki oli vuosikymmeniä Valkeakoskella kanavassa aivan kaupungin keskustassa. Valkeakoski on yhä laivan koti, vaikka se viettääkin nyt kesät Turengissa. Siikavirta pääsee Turenkiin Helsingistä tunnissa.

– Yritin ensin saada Lokkia Hämeenlinnaan, mutta pyyntöni hävisi byrokratian rattaisiin. Turenkiin teimme 30 vuoden sopimuksen, Siikavirta sanoo.

Mikään bisnes laiva ei Joni Siikavirralle ole. Hän esittelee laivaansa mieluusti uteliaille, mutta matkustaminen aluksella ei ole kovin helppoa. Laivan syväys on nimittäin puolitoista metriä.

– Tiukkaa tekee jo Hämeenlinnan laivarantaan pääseminen, sillä laiva tahtoo juuttua kiinni pohjastaan. Laivaranta pitäisi ruopata mahdollisimman pian. HäSa

Menot