Kanta-Häme

Loma-asumisen kärkikunta tekeillä

Kangasalan kunta laajenee yli maakuntarajan, jos juuri valmistuneen kuntarakenneselvityksen suositukset tulevat päätöksiksi kolmen kunnan valtuustoissa.

Kangasala, Kuhmoinen ja Pälkäne ovat valmistelleet kuntarakenneselvityksen, jossa todetaan etenkin Kuhmoisten, mutta myös Pälkäneen hyötyvän taloudellisesti kuntaliitoksesta. Sen sijaan Kangasalle liitoksella ei olisi taloudellista merkitystä.

Kuhmoinen sijaitsee maakuntarajan toisella puolella eli Keski-Suomen puolella Päijänteen rannalla. Kuhmoinen onkin selvittänyt mahdollista kuntaliitosta myös Jämsän kanssa. Se ei ole ottanut vielä kantaa kumpaankaan selvitykseen.

Lomakeskittymä

Pälkäneen kunnanjohtaja Janita Koivisto kertoo, että erityisesti vapaa-ajan toiminnoista ja niiden kehittämisestä on löytynyt kolmen kunnan kesken paljon yhteistä.

– Vaikka kuntaliitos ei etenisi, yhteistyötä varmasti ainakin tällä saralla voidaan tehdä.

Kuntajakoselvittäjänä toimineen hallintokoordinaattorin Aleksi Saukkoriipin yhteenvedossa todetaankin mahdollisen uuden kunnan pyrkivän koko maan kärkikunnaksi vapaa-ajanasumisessa.

Suunnitelma on, että Kuhmoinen ja Pälkäne liittyisivät Kangasalaan. Uuteen kuntaan tulisi lähes 40 000 asukasta. Loma-asuntoja uudessa kunnassa olisi eniten koko maassa, 11 800.

Talous ei oikene

Mahdollinen kuntaliitos ei poistaisi nykyisten kuntien talousongelmia, eikä uusikaan kunta välttyisi sopeuttamistoimilta. Alustavan arvion mukaan kuntaliitoksella voisi saavuttaa noin kolmen miljoonan euron vuosittaiset säästöt vuoteen 2020 mennessä.

Yhteensä kolmen kunnan sopeuttamistarve on reilut 16 miljoonaa euroa vuoteen 2020 mennessä. Se tarkoittaa yhdistyneessä kunnassa 2,5 prosenttiyksikköä vastaavaa summaa.

Liitos toisi selvityksen mukaan uudelle kunnalle mahdollisuuksia alueen uudenlaiseen profilointiin ja kehittämiseen. Vapaa-ajan aktiviteettien ja loma-asumisen merkitys kasvaisi entisestään.

Tämä edellyttäisi panostusta teihin, mutta myös tietoliikenneyhteyksiin, jotka ovat yhä tärkeämpiä yrityksille.

Ei kansanäänestystä

Huhtikuun kuluessa kunnissa järjestetään tiedotustilaisuudet kuntalaisille ja henkilöstölle. Sen jälkeen on 30 päivää aikaa tehdä huomautuksia liitoshankkeeseen. Valtuuston päättävät 8. kesäkuuta edetäänkö varsinaiseen liitoksen valmisteluun.

– Mitään kansanäänestyksiä ei tästä asiasta ole tarkoitus järjestää. Ohjausryhmä kokoontuu vielä huomautusajan jälkeen toukokuussa käsittelemään niitä. Silloin myös annetaan kunnille esitys, johon valtuustot ottavat kantaa 8. kesäkuuta, Koivisto toteaa. (HäSa)

 

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic