Kanta-Häme

Lomakauden venyttämisestä piristysruiske matkailulle?

 

Miksipäs ei! Näin tuumaavat ainakin Puuhamaan puistonjohtaja Ilkka Vaskio, Viihdeuimala Vesihelmen palvelupäällikkö Totti Munck ja Aulangon hotellin johtaja Kari Viitamäki, kun kysytään, olisiko koulujen kesälomien myöhentämisestä matkailuyrityksille iloa.
 
Vaskion mielestä lomien siirtäminen palvelisi sekä matkailua että koululaisia. Puuhamaan näkökulmasta alkukesä on viileää ja hiljaistakin aikaa, elokuussa taas koulujen alku katkaisee kiireisen sesongin ja kävijät ikään kuin loppuvat kesken.
 
– Suomen matkailu pysähtyy, ainakin maakunnissa, samalla hetkellä kun koulut alkavat. Kaupunkikohteet pärjäävät paremmin, koska sinne voi mennä hengailemaan muutamaksikin tunniksi. Koululaisten kannalta lomat alkavat viileänä alkukesänä, ja koulut alkavat kun kesä on vielä parhaimmillaan, hän pohtii.

Ulkomaalaisia kaivataan lisää

Hotelli Aulangon johtaja Kari Viitamäki pitäisi hänkin aikataulujen muuttamista järkevänä ajatuksena.
 
– Varsinkin Rantasipi-hotelleissa kokoustuote on keskeisessä asemassa. Kokoukset jatkuvat yleensä juhannukseen asti, ja kokousmyynti alkaa vasta elokuun puolivälissä uudelleen virota.
Ulkomaalaisia turisteja lomakauden venyttäminen voisi houkutella Suomeen lisää, eikä Viitamäellä luonnollisestikaan olisi mitään sitä vastaan, jos näin tapahtuisi.
 
– Valitettavan vähänhän ulkomaalaisia käy kesällä. Jos puhutaan Aulangosta, on ulkomaalaisten osuus korkeintaan parikymmentä prosenttia kävijöistä. 
 
Puuhamaan kävijämäärät ovat vakiintuneet noin 100 000 henkeen kesää kohti. Ulkomaalaisten osuus on vielä varsin pieni, joskin se Vaskion mukaan kasvaa vuosi vuodelta. Kaikkiaan ulkomaalaisten osuus on kesän kävijöistä noin 8 prosenttia, elokuussa osuus kipuaa jopa 12 prosenttiin.

Ovet auki, kun koulut alkavat

Palvelupäällikkö Totti Munckin mukaan Vesihelmen olisi helppo mukautua uuteen rytmiin – itse asiassa tällöin aikataulut menisivät koulujen alun kanssa mukavammin yhteen.
 
– Ei meillä ainakaan mitään sitä vastaan olisi. Se tarkoittaisi pieniä muutoksia uimakouluihin ja huoltoaikatauluihin. Onhan se tietysti vähän hullua, että meillä saattavat olla paikat silloin kiinni, kun muualla maailmalla on loma, Munck tuumii.
 
Forssassa sijaitsevassa Vesihelmessä huoltotauot on tavallisesti ajoitettu elokuun alkupuolelle. Tänä vuonna tauko on tarkoitus aloittaa viikkoa aiemmin kuin yleensä, siis jo heinäkuun puolella. Näin siksi, että ovet saataisiin auki siksi, kun koulut alkavat.
 
Kesän kävijämäärät ovat täysin riippuvaisia keleistä; mitä huonompi sää, sitä kovempi ruuhka on altailla. Ulkomaalaisten turistien osuus painottuu vuodenvaihteen ja talven tietämille, suurin kävijäryhmä ovat venäläiset.
 
Ulkomaalaisten turistien houkuttelemiseksi koulujen loma-aikoja ei Vesihelmen näkökulmasta kuitenkaan tarvitsisi rukata, sillä mitään erikoista kävijäpiikkiä ei loppukesästä tai alkusyksystä ole Vesihelmessä ollut.
 
– Venäjän markkinointia on lisätty ja sinne olemme yhteyksissä olleet. Mitään toiveita kesän aukioloaikojen muuttamisesta ei ole kuitenkaan sieltä kantautunut. (HäSa)

Kesäloman siirto vaikuttaisi muihinkin lomiin

Koulumaailmassa itse opetuksen sisältöön aikatauluilla ei olisi merkitystä.
Palvelujohtaja Mika Mäkelä Hämeenlinnan kaupungin opetuspalveluista muistuttaa, että lomien myöhentäminen tarkoittaisi käytännössä lainsäädännön muuttamista, sillä etenkin kevätlukukauden päättymisajankohta on valtakunnallisesti määritelty.
 
Jos kesälomien alkamis- ja loppumisajankohtiin kajottaisiin, pitäisi lukuvuoden työ- ja lomarytmi miettiä uusiksi. Jo nyt syylukukausi on hieman lyhyempi kuin kevätlukukausi ja kesäloman myöhentäminen vain korostaisi eroa.
 
Syyslomalle pitäisi todennäköisesti miettiä uusi ajankohta, sillä nykyisellä paikallaan se ei enää toimisi. Samalla tavalla myös hiihtolomien ajankohtaa tulisi pohtia, jotta entistä pidemmäksi venyvällä kevätlukukaudella olisi riittävästi taukoja.
 
– Pitäisi ehkä pohtia sitä, kuinka muutos edistäisi lasten ja perheiden elämää – että levolle ja levolle, virkistymiselle ja omille harrastuksille jäisi riittävästi aikaa. Itse rytmityksen muutos ei aiheuttaisi meille pulmia.

 

Mainos