fbpx
Kanta-Häme

Lomakylän sauna paloi maan tasalle kenenkään huomaamatta

Aulangon Lomakylän rantasauna paloi kivijalkaa myöten keskiviikon ja torstain välisenä yönä. Paloa ei ilmeisesti havainnut kukaan, sillä siitä ei tehty hälytystä.

Lomakylän yrittäjät Tuija Tunturi ja Heikki Alutoin havaitsivat itse tapahtuneen torstaina iltapäivällä. Silloin jäljellä olivat enää savuavat rauniot.

– Heikin piti mennä saunalle katsomaan, että paikat ovat kunnossa varattua saunailtaa varten. Ihan käsittämätön juttu. Lomakylässä oli mökeissä asukkaita, mutta eivät he sen paremmin kuin naapurikaan olleet havainneet mitään, Tuija Tunturi kertaa.

Tulipalo ajoittunee torstain ensimmäisille tunneille, sillä HS-Vesi oli saanut yöllä kello 1.15 tiedon vesimittarin sähköjen katkeamisesta.

Paloa epäillään teknisen vian aiheuttamaksi. Poliisi on käynyt tutkimassa palopaikan.

Saunarakennuksessa oli kaksi erillistä saunaosastoa ja takkahuone. Se toimi myös leirintä- ja mökkivieraiden huoltotilana, jossa oli tiskausmahdollisuus, suihkut ja vessat.

Alueen yrittäjille palo toi mukanaan paljon harmia ja myös taloudellisia menetyksiä. Tuija Tunturin mukaan rakennuksen palo teki lomakylästä toistaiseksi käytännössä käyttökelvottoman, sillä alueen rakennusten vedet tulivat saunarakennuksen kautta. Nyt vedentulo on poikki, eikä saunaa, suihkuja ja vessoja enää ole.

Lomakylässä olleet mökkiasukkaat siirrettiin tapahtuneen jälkeen evakkoon samojen yrittäjien pyörittämälle Aulangon leirintäalueelle. Samoin lomakylään tehtyjä varauksia pyritään nyt siirtämään Aulangon Kievariin ja sekä sen kyljessä sijaitsevan leirintäalueen saunoille.

– Ainoa hyvä puoli tässä on, että ei tapahtunut henkilövahinkoja, eikä palo levinnyt laajemmalle, Tunturi huokaa.

Lomakylän rakennukset ovat Hämeenlinnan kaupungin omistuksessa. Noin 160-neliöinen saunarakennus oli rakennettu 1970-luvulla, mutta se oli remontoitu perusteellisesti viitisen vuotta sitten.

Linnan Tilapalveluiden toimitusjohtaja Raili Salminen pitää saunaa alueen toiminnan kannalta olennaisena. Kaupunki valmistelee nyt asiasta vahinkoilmoitusta vakuutusyhtiölle, mutta todennäköistä on, ettei vakuutuskorvaus kata uudisrakennuksen hintaa.

– Kyllähän sauna on tuollaisen alueen sydän. Pyrimme mahdollisimman pian selvittämään uuden saunan rakentamismahdollisuuksia ja rahoitusta. Jos asiat sujuvat joutuisasti, en pidä tässä vaiheessa mahdottomana, että uusi sauna olisi käytössä ensi kesänä, Raili Salminen miettii.

Aulangon Lomakylä sijaitsee Aulangonjärven rannalla Aulangon Heikkiläntien varressa. Järven vastarannalla on Aulangon ulkoilumaja. HäSa

Menot