fbpx
Kanta-Häme

Lomarahojen puolittaminen on nousemassa korvaamaan osan hallituksen esityksistä

Kaikkien työntekijöiden lomarahojen puolittaminen on nousemassa korvaavaksi ehdotukseksi hallituksen julkistamille koville toimille.

Lännen Median tietojen mukaan työnantajaleiristä löytyy valmiutta ottaa lomarahojen puolittaminen osaksi 5 prosentin työn kustannusten alentamista. Tämä malli mahdollistaisi sen, että työntekijät voisivat säilyttää esimerkiksi vuorolisänsä ennallaan ja välttää ainakin osittain tai jopa kokonaan sairausajan palkanmaksun karenssit.

– Jos puolet lomarahoista otetaan pois jokaiselta sektorilta, se vastaa 2,5 prosenttia eli puolta kilpailukykypaketista, kertoo asian tunteva lähde työnantajaleiristä.

Palkansaajien keskusjärjestöjen johdossa ja suurimpien ammattiliittojen johtotasoilla käydään neuvotteluja siitä, että palkansaajat tarjoavat hallitukselle lomarahojen puolittamista, mikäli hallitus luopuu pakottavasta lainsäädännöstä.

– Meidän on tarjottava hallitukselle jotakin isoa, jotta se luopuu pakottavasta lainsäädännöstä. Neuvotteluja lomarahojen puolittamisesta käydään, vahvistaa asian tunteva sisäpiirilähde SAK:sta Lännen Medialle.

Toinen ay-puolen johtaja kertoo, että palkansaajien keskusjärjestöjen ylin johto keskustelee myös mahdollisuudesta tarjota säännöllisen työajan pidentämistä korvaamaan loput 2,5 prosenttia pääministeri Juha Sipilän

(kesk.) vaatimasta 5 prosentin työn kustannusten alentamisesta.

Työnantajien ylimmässä johdossa ei torjuta myöskään ajatusta säännöllisen työajan pidentämisestä vaihtoehtona hallituksen nyt esittämille toimille.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) sanoi maanantaina Ylen haastattelussa, että hallitus on valmis hyväksymään vaihtoehtoisen paketin, kunhan se varmasti täyttää vaatimuksen 5 prosentin kustannusten alentamisesta.

Lännen Median tietojen mukaan pakettia valmistellaan palkansaajapuolella, ja se rakentuisi lomarahojen leikkaamisen varaan, mikä kohtelisi tasapuolisesti eri työntekijäryhmiä.

 

Menot