Kanta-Häme

Lomarauhaa luonnon helmasta

Kaupungin kiireisessä sykkeessä asuvat kaipaavat usein lomallaan maisemanvaihdosta. Yhden mahdollisuuden siihen tarjoaa Hauholla sijaitseva lomakeskus Iloranta, missä kymmenet kesävieraat asuvat vuosittain viikon maaseudun rauhassa.

Ilorannan emäntä Leena Haavisto kertoo tiluksilta löytyvän erilaisia vaihtoehtoja majoittumiseen. Vieraat viipyvät maalaismaisemissa sunnuntaista sunnuntaihin.

– Vuonna 2011 valmistuneessa Omenatarhassa asuminen on hotellitasoista. Toinen suosittu asumistapa ovat aitat ja mökit, joissa perheet saavat rauhassa elää omaa elämäänsä naapureita häiritsemättä. Meillä on myös erikokoisia huoneita kahdessa talossa, Haavisto selvittää.

Paljon aktiviteetteja

Kesän sesonkikuukausina Ilorannassa asuu joka viikko 60-90 vierasta. Majoitus sisältää täysihoidon, johon kuuluu aamiainen, lounas, päivällinen ja iltapala. Päivän päättävä ruokailu saattaa olla vaikkapa vieraiden yhteiset lettukestit.

–Täysihoidon ansiosta vieraiden ei tarvitse miettiä, mitä söisivät tai kenen vuoro on tiskata. Lisäksi kaikki tulevat toisilleen tutuiksi, kun jonotetaan samaa ruokaa ja istutaan samassa ruokapöydässä.

Ilorannassa majoittuvat viettävät yleensä vain vähän aikaa huoneissaan tai mökeissään. Lomakeskuksessa järjestetään paljon erilaista aktiviteettia ratsastuksesta kalastukseen ja tennikseen.

– Käymme kesäteatterissa lautalla ja pyöräilemme katsomaan Hauhon nähtävyyksiä. Vieraiden autot ovat yleensä koko viikon paikallaan, Haavisto sanoo.

Mielipaikassa sielu lepää

Ilorannalla on paljon asiakkaita, jotka palaavat Iso-Roineveden rannalle kesästä toiseen. Vaikka moni heistä haluaa joka kertaa samaan sänkyyn nukkumaan, mielipaikka löytyy lähes poikkeuksetta luonnon helmasta.

– Suosikkipaikka voi olla omenapuun alla, hiekkarannassa, savusaunan terassilla tai rantatiellä, jolla todella tuntee kesän kävellessään kivikkoisessa ketomaisemassa. Se merkitsee paljon, että on jokin paikka, jossa sielu lepää.

Päivän lehti

24.9.2020

Fingerpori

comic