fbpx
Kanta-Häme

Lomareissulle syytä hiipiä hissukseen

Hämeenlinnan Asevelikylässä asuvaa miestä odotti viikko sitten ikävä yllätys, kun hän palasi matkalta takaisin kotiinsa. Nimettömänä pysyttelevä mies kertoo huomanneensa jo hyvissä ajoin, että kaikki ei ole kunnossa.

– Panin merkille, että verhot oli vedetty ikkunoiden eteen, vaikka enhän minä lähtiessäni niin ollut tehnyt. Myös ovi oli jäänyt raolleen.

Sisälle mennessään mies jo tiesi, mitä odottaa. Vaikka mitään ei ollut rikottu, asunto oli pengottu läpikotaisin ja kaappien sisältö oli tyhjennetty lattioille. Rahojen, arvoesineiden ja lääkkeiden lisäksi murtomiehille oli kelvannut hieman erikoisempikin saalis.

– Kahvipaketti ja deodoranttikin oli viety. Kolesterolilääkkeet eivät sentään varkaille kelvanneet, mies päivittelee.

Hämeen poliisista tapaus vahvistetaan, mutta poliisi painottaa, että mistään poikkeuksellisesta murtoaallosta alueella ei voida puhua.

Poliisista kerrotaan, että kesäkuun alun jälkeen Kanta-Hämeen alueelta on ilmoitettu noin parisenkymmentä asuntoihin ja vapaa-ajan kiinteistöihin kohdistunutta tapausta.

Hämeenlinnan lisäksi murtoja on ollut muun muassa Riihimäellä ja Tammelassa.

– Mitään erityistä buumia ei ole menossa. Viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna määrässä on pientä laskua, mutta sen eron voi laittaa ihan satunnaisvaihtelun piikkiin, rikoskomisario Riku Vihtilä kertoo.

Kesäkuukaudet ovat silti valtakunnallisesti asuntomurtojen vilkkainta aikaa, kun ihmiset lähtevät lomien viettoon kesämökeille ja ulkomaille.

Tilastojen mukaan murtojen määrä on suurempi kesä-, heinä- ja elokuussa kuin niinä kuukausina, jolloin ihmiset eivät tyypillisesti lomaile.

Vihtilä kertoo, että ihmiset osaavat kuitenkin nykyään valppaasti seurata asuinympäristöjensä liikehdintää.

– Ihmiset kyllä ilmoittavat herkästi poliisille, jos he havaitsevat jotain tavallisuudesta poikkeavaa lähiympäristössään, mikä on toki hyvä juttu. Usein asioille löytyy luonnollinen selitys, mutta joskus havainnot johtavat myös pidemmälle.

Suomessa sattuneista laajemmista murtosarjoista ovat monesti vastanneet ulkomailta tulleet rikollisliigat, joiden toiminta voi olla hyvinkin ammattimaista.

– Näiden ryhmien tiedustelu voi olla hyvinkin perusteellista, joten paikat kannattaa pitää asutun näköisinä. Toki murtojen joukossa on sitten semmoisiakin tapauksia, jotka tehdään summittaisesti tilaisuuden tullen, eli liikaa ei pidä yleistää. HÄSA

Menot