fbpx
Kanta-Häme

Lomautukset näkyvät etuushakemuksissa – Naiset hakeneet tukia selvästi miehiä enemmän

Työttömyysturvahakemuksia täytettiin yli 97 000 enemmän kuin viime keväänä.
Kela kokee suoriutuneensa koronakeväästä hyvin. Kuva: Lassi Puhtimäki
Arkistokuva. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kelaan on tullut koronakevään aikana yhteensä 186  000 uutta työttömyysturvahakemusta, mikä on 97  500 hakemusta enemmän kuin viime vuonna vastaavana ajanjaksona. Hakemusten määrä on kasvanut kaikissa maakunnissa.

Kelan mukaan hakemusten määrä oli suurimmillaan huhtikuun alussa.

–  Hakemusmäärät lähtivät kasvuun heti maaliskuun puolivälissä, ja suurin hakemusmäärä oli viikolla 14 eli huhtikuun alussa. Naisilta on tullut selvästi enemmän hakemuksia kuin miehiltä. Hakemusten määrässä näkyvät etenkin lomautukset palvelualoilla, Kelan tutkimuspäällikkö Signe Jauhiainen kertoi tiistaina pidetyssä lehdistötilaisuudessa.

Hakemusten määrä kääntyi uudelleen nousuun toukokuun lopussa. Kelan arvion mukaan taustalla on koronatilanteen lisäksi myös lukuvuoden päättyminen ja opiskelijoiden valmistuminen.

Yrittäjien työmarkkinatuen hakemuksia on tullut yhteensä 32  100. Myös yleisen asumistuen hakemusmäärä on viime vuotta suurempi. Perustoimeentulotuen hakemusmäärät ovat pysyneet viime vuoden tasolla.

Toimeentulotuen piiriin on tullut sekä huhti- että toukokuussa noin 11  000 uutta kotitaloutta.

Lue myös: Koronakevät ei iskenyt pelätyllä voimalla – Ansioverotilitykset ovat yllättäen pysyneet viime vuoden tasolla

Etuuksien toimeenpano ei häiriintynyt poikkeustilan aikana

Hakemusmäärien kasvusta huolimatta Kela kokee, että se on suoriutunut tehtävistään hyvin. Kelan mukaan etuuksien toimeenpano ja käsittelyajat eivät häiriintyneet poikkeustilan aikana.

–  Etuuskäsittelyn tilanne on saatu pidettyä hyvänä, Kelan pääjohtaja Outi Antila sanoi lehdistötilaisuudessa.

Antilan mukaan Kela pärjäsi poikkeuksellisessa tilanteessa etenkin hyvän ennakoinnin ansiosta.

Sosiaalityöntekijät ovat Kelan kanssa eri mieltä Kelan suoriutumisesta poikkeusaikana. Sosiaalibarometri 2020-julkaisuun vastanneista sosiaalityöntekijöistä yli neljännes arvioi Kelan suoriutuneen tehtävästään perustoimeentulotuen hoitamisessa huonosti tai melko huonosti.

Sosiaalityöntekijöiden suhtautuminen Kelaan on kriittisintä etenkin Uudellamaalla ja yli 200  000 asukkaan kunnissa. STT

Menot