Kanta-Häme

Lomautukset olivat viimeinen niitti teatterin jättävälle Paavilaiselle

– Ei ole yksiselitteistä vastausta, sanoo Hämeenlinnan teatterin johtaja Heikki Paavilainen, joka ilmoitti tiistaina jättävänsä työnsä ”vuoden 2013 aikana”.

– Eikö mikä tahansa parisuhde seitsemän vuoden jälkeen tule pisteeseen, jossa asiat pannaan harkintaan? Päätös on kypsynyt pikkuhiljaa viime keväästä lähtien. Teatterin hallituksen puheenjohtajalle kerroin kaksi kuukautta sitten.

Paavilaisen mukaan eropäätös on ”monen asian summa”, mutta yksi huomattava syy ovat tänä vuonna teatteria kurittaneet talousvaikeudet.

– Nämä ovat olleet hienoja vuosia. On rakennettu uusi teatteritalo, ja viime kalenterivuonna meillä oli lähes 50 000 katsojaa. Tänä vuonna täyttöaste on ollut 75 prosenttia ja katsojia 45 000, vaikka olemme olleet lomautettuina, Paavilainen luettelee.

Ja sepä se.

– Olemme saaneet valtavasti voittoja, ja kaupunki kiittää lomautuksilla. Kun itse olin lomautettuna, ei mennyt päivääkään, etten olisi tehnyt töitä. Tuli olo, että ei helvetti, täällä teen ilmaiseksi töitä Hämeenlinnan kaupungille. Meni motivaatio.

”Kukaan ei ole ottanut yhteyttä”

Paavilaisen mukaan teatterin on myös aika saada ”uusi, energinen vetäjä”.

– Minulta alkaa olla paukut loppu. Vielä viime talveen asti jaksoin ideoida, mitä kaikkea kivaa voisimme tehdä. Sitten tulivat vastaan taloudelliset realiteetit. Tulevaisuuden näkemiseen alkoi uupua, Paavilainen kertoo.

– Teatterin ja itseni kannalta ei olisi hyvä asia jatkaa.

Paavilainen tyrmää spekulaatiot siitä, että hänestä leivottaisiin esimerkiksi Tampereen Työväen Teatterin uutta taiteellista johtajaa.

Hämeenlinnan teatteria myös johtanut TTT:n johtaja Riku Suokas ilmoitti taannoin jättävänsä paikkansa ”ensi vuoden aikana”. Tilalle etsitään erikseen taiteellista ja toimitusjohtajaa.

– Kukaan ei ole ottanut minuun minkäänlaista yhteyttä, Paavilainen sanoo.

Hänen mukaansa ero ei liity myöskään teatterin ja Verkatehtaan mahdolliseen yhdistämiseen.

– Minulla ei ole minkäänlaista kuvaa siitä, mitä alan tehdä. Yritän saada näyttelijän, ohjaajan tai käsikirjoittajan töitä.

Paavilainen pysyy Hämeenlinnassa näillä näkymin syksyyn. Päätöstä uudesta johtajasta toivotaan maaliskuuksi, ja sen jälkeen pesti on ”saattaen vaihdettava” eli Paavilainen auttaa seuraajansa alkuun.

– Toimitusjohtaja vaihtuu luultavasti käytännössä vasta kesän jälkeen. (HäSa)

Päivän lehti

2.4.2020